Румен Радев: Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста

Румен Радев: Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста

Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли, каза президентът.

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, предаде Агенция “Фокус”.

“Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли. В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста.

С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство”, посочи държавният глава.

“24 май е празник на всички светли умове, които не се примиряват с невежеството и вярват в просветения прогрес”, заяви държавният глава. “Позволете ми пред всички вас най-сърдечно да благодаря на генералния директор на ЮНЕСКО, че прие поканата ми да бъде с нас именно в днешния вълнуващ ден”, допълни Радев.

“Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното духовно богатство е ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави”, коментира той и изтъкна, че нашият народ тепърва има какво да даде на света. Румен Радев изрази своя дълбок поклон пред делото на учителите.

Подобни новини

Вашият коментар