“Галъп”: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

“Галъп”: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа. Това каза социологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.

Това е с близо 4% по-ниска активност от тази на изборите за Европейски парламент през 2014 г.

„Това означава, че ще трябва да гледаме с любопитство последните часове на изборния ден, когато едната хипотеза е, че е възможно връщащите се от почивка хора да гласуват и да има скок на активността, а другата хипотеза е, че така ще се движи до края на изборния ден. Каквото и да се случи, нещата отиват към прогнозите на „Галъп” по отношение на активността. Въпросът е дали до края на изборния ден ще има гласуване, както в секциите по Беломорието, така и за хората, които се връщат”, обясни той.

“Процентът на избирателната активност не е нещо неочаквано на фона на прогнозите, които различни социологически агенции даваха. Очакваше се интересът към тези избори да не е толкова голям”, добави той.

Според него една от причините за ниската активност е, че изборите съвпадат с поредица от почивни дни. „Другото възможно обяснение е, че кампанията погрозня в един момент. И , разбира се, не на последно място част от обяснението е, че няма големи и нови играчи. Те обикновено са тези, които предизвикват някакъв интерес към изборния процес. Този път е по-специфично”, подчерта той.

Според данните на „Галъп” около половината от избирателите са използвали преференциите.

По повод на машинното гласуване, което се осъществява за първи път в България, Симеонов коментира: „Трябва бавно и полека хората да свикват с нововъведенията. Искрено се надявам, че тази стъпка накриво няма да помрачи идеята за въвеждането на машинното гласуване, защото генерално тази идея не е лоша”, каза още Първан Симеонов.

Подобни новини

Вашият коментар