Прецедент във Виена – Себастиан Курц изгуби вота на недоверие

Прецедент във Виена – Себастиан Курц изгуби вота на недоверие

Преходното правителство остана в миналото: за първи в историята на Втората австрийска република управляващи правителство не преодоля вот за недоверие. В понеделник следобед кабинетът на канцлера Себастиан Курц (АНП) загуби гласуването в парламента, съобщава австрийският национален ежедневник Der Standard, цитирано от Агенция “Фокус”.

Предложението, внесено от Социалдемократическата партия (СДП), бе подкрепено от доскорошния коалиционен партньор на Курц – „Партията на свободата на Австрия“. АНП и НЕОС гласуваха срещу него.

Курц сложи край на съюза им преди седмица заради таен запис с доскорошния лидер на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който бе принуден да подаде оставка и от двата поста.

Предстои австрийският президент Александър Ван дер Белен да назначи преходен канцлер, който ще ръководи политиката на Виена до националните избори през есента.

Успешното гласуване на вота e прецедент в историята на Австрия: от 1945 г. насам са направени 185 опита за сваляне на правителство чрез вот на недоверие, но нито един от тях не бе успешен. Досега.

Подобни новини

Вашият коментар