Георги Харизанов: Ситуацията в ГЕРБ не е розова. След оставката на Цветанов ще занимават с всичко Борисов

Георги Харизанов: Ситуацията в ГЕРБ не е розова. След оставката на Цветанов ще занимават с всичко Борисов

Старата мечта на противниците на ГЕРБ да вбият клин в дуета Борисов-Цветанов не се сбъдна, двамата сами определиха бъдещето в отношенията си. Това каза за седмичното обзорно предаване “Метроном” на Радио “Фокус” политическият анализатор Георги Харизанов. Според него ситуацията в ГЕРБ в момента не е розова.

“Ако някой от ГЕРБ твърди, че е щастлив от последните събития, той най-вероятно е неискрен. Винаги и било налагано възприятието, че Бойко Борисов е душата на партията, а Цветан Цветанов – сърцето, моторът, двигателят. Фигуративните определения винаги са били, че има човек с природен политически талант и уникална харизма в лицето на Борисов, а до себе си той има Цветанов – човек, който претворява всичко това в организация, числа и успехи чрез много работа. Оценявам ролята на Цветан Цветанов във всички процеси през годините назад с ясното съзнание, че всичко се е случвало заради таланта и лидерството на Бойко Борисов”, обясни Георги Харизанов.

Според него отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ не е жестоко. То е плод на разочарование и невъзможност за продължаване на съвместната работа с лидера на партията Бойко Борисов, обясни той.

Важно е политическото естество на оттеглянето на Цветан Цветанов от структурите на ГЕРБ, обясни анализаторът, като добави, че предстои политическите измерения да дават своето проявление.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е способна да размие процесите в партията, смята анализаторът.

Има задачи, с които трябва да се занимават конкретни хора, обясни той, като уточни, че Цветан Цветанов вършеше огромна част от тях. Политическият анализатор определи случващото се в последните дни като пореден епизод от сагата „Апартаментгейт“. Според него на фона на парадоксите бъдещето на ГЕРБ е сложно.

„Познавайки натовареността на Борисов и това как всевъзможни хора го занимават с различни казуси, на него тази роля очевидно му харесва и е добър в нея, но сега ще трябва да се занимава с още много допълнителни неща. Партията ще насочи цялото си внимание, комуникация, молби, искания и т.н. лично към него. Важно е ГЕРБ да върви добре и да има дясно проевропейско управление в страната, но през следващите месеци ще бъде доста сложно.

Националната конференция, която трябва да се проведе на 7 юли може би ще даде някои от отговорите и ще се очертаят по-ясно конкретните фигури и личности, които ще се заемат с многото отговорности и задачи на Цветанов”, обясни Георги Харизанов.

Той каза още, че през следващите месеци рисковете се крият в кризи, които да демотивират Бойко Борисов. Докато той, като лидер на най-голямата партия, е в добра кондиция и има парламентарна подкрепа за политиките, начертани от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, случващото се в останалите партии е без значение, добави политическият анализатор.

 

Източник: “Епицентър”

Подобни новини

Вашият коментар