Андреа Налес подаде оставка като лидер на германската СДП

Андреа Налес подаде оставка като лидер на германската СДП

Лидерът на германската Социалдемократическа партия Андреа Налес подаде оставка от ръководните си постове. В писмото, с което съобщава оттеглянето си, тя посочва, че “дебатите в парламентарната група и множеството реакции от партията ми показаха, че необходимата подкрепа за изпълнение на служебните ми задължения вече не е налице”.

Първата жена-председател на СДП изкара на поста си малко повече от една година (от април 2018). Налес беше принудена да се оттегли само седмица след като социалдемократите се оказаха трета политическа сила с едва 15.8% от гласовете на Европейските избори, а “Зелените” успяха да ги изпреварят с 20.1% от вота.

Очаква се в понеделник Андреа Налес да обяви решението си официално пред съпартийците си, а във вторник групата на СДП да избере новия си ръководител в Бундестага.

От 2013 г. СДП управлява в “голяма коалиция” с Християндемократическата партия на Ангела Меркел и по-малкия й партньор ХСС от Бавария. Резултатът от този формат носи сериозни щети и за консерваторите, и за социалдемократите, но докато ХДС/ХСС успяват да запазят първенството си на националните избори, СДП регистрира все по-слаби резултати.

Подобни новини

Вашият коментар