Партията на Орбан направи обратен завой

Партията на Орбан направи обратен завой

Дясната партия на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС заявява, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщи DPA.

“Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи”, заяви министърът в кабинета на премиера Гергей Гуляш в интервю за германския в. “Велт”, публикувано днес. ЕНП замрази членството на ФИДЕС за неопределено време заради злостната кампания в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Миналия месец Орбан каза, че ФИДЕС ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. По думите му тогава ФИДЕС би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в ЕП.

Гуляш използва по-умерен тон в публикуваното днес интервю: “Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите”. Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май.

Въпреки това Гуляш и ФИДЕС продължават да са против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на ЕК. Вебер, който бе председател на ЕНП в последния ЕП, влезе в сблъсък с ФИДЕС и подкрепи замразяването на членството на партията през март. Според Гуляш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на ЕК – един от най-висшите постове в ЕС.

Подобни новини

Вашият коментар