Първи СНИМКИ от ужаса край Провадия, евакуираха 12 души

Първи СНИМКИ от ужаса край Провадия, евакуираха 12 души

Кметът на община Провадия Филчо Филев даде нови подробности за извънредната ситуация в района. По думите му заради този проблем е обявено частично бедствено положение.

На място са екипи на полицията и дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Селото е като вилна зона за Провадия и макар че регистрираните в него са малко, трябва да бъдат евакуирани около 12 души”, допълни Филев.

Според него хората няма да имат проблеми, тъй като ще има къде да отседнат.

“Страшна работа беше около Провадия! Буря. Дъжд, градушка! Затова и язовирът прелива”, обясняваха хората от селото, които първи напуснаха постройките, които са най-близо до водата, пише в. Монитор.

Около 20 къщи ще бъдат евакуирани. Има опасност и стената да се срути, твърдяха от общината в Провадия.

По-късно стана ясно, че 9 са крайните къщи в Тутраканци, които са наводнени от придошлата вода от прелялия язовир, и това е наложило бързото евакуиране на хората.

“Повечето от семействата са успели да вземат част от покъщнината си и домашните си животни и са преместени в по-високата част на селото, където водата не може да достигне. На мястото са изпратени спасителни екипи. Прокопова се канал между придошлата вода и близката река, която да поеме потока и да свали нивото му”, обясни областния управител на Варна, Стоян Пасев.

Според него, причината за преливането на язовира не е единствено в проливните дъждове, а и във факта, че водоемът е частен и собствениците не изпускат регулярно водата.

“В момента прокопахме водосборното сухо дере, отводнява се язовира, трупа се още пясък отгоре. Лошото беше, че самата язовирна стена е от пръст”, обясни още Пасев.

Няма данни за пострадали хора.

снимки: Монитор

Подобни новини

Вашият коментар