Стабилизирана е обстановката в Провадия, но все още има опасност

Стабилизирана е обстановката в Провадия, но все още има опасност

Обстановката в Община Провадия е стабилизирана, но опасността не е отминала. Това каза за „Фокус“ Тихомир Тотев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) във Варна след заседанието на кризисния щаб при кмета на Община Провадия.

Според комисар Тотев са нарушени проектните параметри на язовирната стена на язовира „Тутраканци“ вследствие на падналия следобед обилен дъжд.

“Взе се решение да не се разрешава на изведените хора да се прибират по домовете си поне до 22- 22:30, когато отново ще се види, какво е нивото на водата в язовира, която продължава да изтича през преливника, удълбочен по-рано през деня. Взе се и решение да се включим с хидромодулна помпа да източваме водата, за да не се получи рязко източване през преливника. Изказаха се различни съображения, че трябва източването да става по-бавно“, обясни директорът на пожарната във Варна.

Комисар Тихомир Тотев призова хората да бъдат спокойни – стената няма да се разкъса, като допълни, че няма непосредствена опасност за околните села. Утре ще се вземе решение за окончателно източване на целия язовир или за ремонт на стената, обобщи той. Комисар Тотев съобщи и че остава обявеното в Провадия частично бедствено положение.

© Actualno.com

Подобни новини

Вашият коментар