Шакира на съд за укриване на данъци

Шакира на съд за укриване на данъци

Популярната колумбийска певица Шакира е призована да се яви пред съда и да даде показания на 6 юни по обвинени за укриване на данъци, съобщават Франс прес и ТАСС.

Поп изпълнителката е заподозряна в шест престъпления, свързани с неизплащането на подоходен данък и на и имуществен данък за периода от 2012 до 2014 година. Фискът определя неизплатената сума от Шакира в размер на 14,5 милиона евро.

Обвинението изтъква, че от 2011 година певицата е живяла в каталунската столица Барселона със защитника на едноименния футболен клуб Жерар Пике. Според испанските закони, лице, пребиваващо на територията на страната над половин година, започва да дължи данъци, включително и за доходи, получени в чужбина.

Шакира съжителства официално от 2011 г. с Жерар Пике, от когото има две деца. Четиридесет и две годишната певица се регистрира като данъкоплатец в Испания през 2015 г. Преди това нейната данъчна регистрация бе на Бахамските острови. Миналата година говорител на барселонската прокуратура заяви, че „това не съответства на действителността“ и подчерта, че партньорът на Шакира и техните деца живеят в района на Барселона.

Адвокатите на Шакира настояват, че по-голямата част от доходите преди 2014 г. произлизат от нейни турнета по света, и че певицата не е живяла в Испания повече от шест месеца годишно – условие, за да плаща данъци в страната.

Подобни новини

Вашият коментар