Отмениха частичното бедствено положение в Провадия

Отмениха частичното бедствено положение в Провадия

Язовир Тутраканци ще бъде източен напълно

Отмениха частичното бедствено положение в Провадия. То беше обявено вчера заради преливане на язовир Тутраканци. Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб в общината. Тази нощ язовирът беше източен до ниво от 50 см.

Според решението на Кризисния щаб обаче той ще бъде източен напълно и ще бъде проверено състоянието на стената му. Евакуираните хора и животни от застрашените 12 сгради в село Тутраканци ще могат да се върнат по домовете си. Специална комисия ще решава дали язовирът да не бъде разрушен.

“Продължаваме изпускането на язовира и ще се търси решение със специалистите или за излизане от експлоатация, или за ремонт на язовирната стена”, каза заместник-кметът на Провадия Анатоли Атанасов.

Заради проливните дъждове имаше риск да се скъса язовирната стена. Два екипа на пожарната и хидро-модул бяха изпратени на място. Над язовирната стена се поставяха чували с пясък. С помощта на багер беше разширен преливникът.

В късните часове във вторник нивото на язовира започна да спада. Тази сутрин ще бъде решено дали хората могат да се върнат по домовете си. Очаква се да се вземе решение и дали язовирът да бъде напълно източен, или стената му да се ремонтира.

Във вторник временно бяха евакуирани част от жителите на село Тутраканци. Изведени бяха жителите на 12 имота, които са в близост до реката, чието ниво се покачи заради придошлата вода от язовир Тутраканци.

“На този етап опасността е преминала и няма застрашени имоти и хора в село Тутраканци. Кризисният щаб ще се събере в 9.30 часа тази сутрин и ще излезем с решение да бъде отменено частичното бедствено положение”, каза заместник-кметът на Община Провадия и председател на Кризисния щаб Анатоли Атанасов в ефира на “Здравей, България”.

Домовете на евакуираните жители на селото са пазени от пет екипа на полицията, каза още той. Заместник-кметът обясни, че язовир Тутраканци е собственост на Община Провадия и е даден на концесия. През 2018 г. Общинският съвет е взел решение язовирът да бъде предоставен на държавното предприятие за стопанисване. Към този момент обаче няма решение дали ще бъде прехвърлен или ще остане собственост на Общината. По думите на Атанасов всички проверки са показали, че язовирът е в добро техническо състояние.

 

Подобни новини

Вашият коментар