Тоскана, каквато я няма в пътеводителите

Тоскана, каквато я няма в пътеводителите

Забравете за традиционните туристически маршрути през Флоренция, Сиена и Пиза. Тоскана притежава много повече от наклонената кула и Понте Векио. Изпъстрена с живописни селца с червени керемидени покриви, древни етруски поселища, разположени в полите на Апенините, и завладяващи лабиринти от камък и мрамор, този регион е един от най-красивите в цяла Италия. Ето 10 от най-красивите градчета на Тоскана, в които непременно да се отбиете.

Тоскана

Сан Джиминяно

15-те кули на Сан Джиминяно са също толкова красиви като седемте хълма на Рим. Само на час път с автомобил от Сиена, някога този спретнат град с тесни улички и добре запазени крепостни стени е бил място за отсядане на поклонниците, пътуващи от и за Рим. След падането на Римската империя Църквата взема градчето под крилото си, което носи със себе си непрекъснат поток от поклонници и поети, възхваляващи красотата на Сан Джиминяно и околностите му с редуващи се кипарисови горички и шафранови полета. За този период свидетелства базиликата Санта Мария Асунта, известна със своите стенописи.

Тоскана

Лука

Разположен между Пиза и Флоренция, на десния бряг на река Серкио, Лука е прочут със своите добре запазени градски стени. През вековете те са обгърнати от могъщи кедрови и евкалиптови дървета. И тъй като през XIX век са превърнати в улица за разходка, достъпът до тях сега е свободен. В сърцето на града е елипсовидният площад на Амфитеатъра, кръстен така на едновремешната римска постройка на същото място. Вниманието на туриста привлича и катедралата „Сан Мартино“.

Тоскана

Кортона

Сгушено в хълмовете на Предапенините, Кортона е едно от най-старите средновековни градчета в Тоскана. Придобива особена популярност сред туристите заради романа на Франсис Мей „Под небето на Тоскана“. Старият град пази своята средновековна атмосфера с тесни улици, застлани с плочи, каменни стени, обсипани с ярки цветя стълбища и прозорци, опънати въжета с висящо на тях пране. Разположен на 600 м надморска височина, от почти всеки от площадите му се открива панорамна гледка към Централна Италия, а водите на езерото Тразимено проблясват като скъпоценни камъни между долините в далечината. Традиционно земеделски район, уикендите тук избухват с пазари, преливащи от червени вина и местни деликатеси, включително прочутия лампредото (сандвич с телешко шкембе).

Тоскана

Монтепулчано

Монтепулчано е известен най-вече с разнообразието си от червени вина. И ненапразно: градът е обграден с безкрайни лозя. Той се извисява на 665 м надморска височина и дарява любопитнигост с десетки ренесансови дворци и църкви и площади, които отразяват архитектурата в Тоскана в началото на XVI век. Погледнати от най-високата му част, червените керемидени покриви сякаш текат като река и се вливат в боровите и кипарисовите горички. Древните му улички са пропити с етруска история, а римското влияние се усеща буквално от всяка пукнатина.

Тоскана Суверето

Макар да не е включено в масовите пътеводители, Суверето се слави като едно от най-красивите градчета в Тоскана. Сгушено между коркови и кипарисови горички, то е известно и като градче на зехтина и на истински вкусната храна. През деня е тихо, но оживява вечер, когато заведенията се пълнят с ценители на качествените вина и тосканските специалитети. Най-добрият начин да се насладите на красотата и уюта му е да се разходите без цел. Където и да ви отведат краката ви, ще си изкарате незабравимо.

Тоскана

Фосдиново

Погледнато отдалеч, Фосдиново прилича на линия от кафяв камък и глина точно срещу еловите и маслинови горички на Апуанските планини. В сърцето му се очертават контурите на замъка „Маласпина“, който доминира величествено на хоризонта от XII век. Намира се на върха на хълм, който открива гледка към Вал ди Магра и Средиземно море. Някои го описват като град на истинската драма и неподправения италиански чар.

Тоскана

Барга

Барга е малко градче, подредено на хълм, кацнал върху зеленото на кестенови и маслинови горички. Величествената му катедрала и боядисаните в лимоново жълто и бежово фасади на старите, ренесансови имения контрастират рязко на фона от ледени, бели планински върхове. Непретенциозната му красота е във всеки камък на тесните улички и живописни площади. Освен летните опера и джаз фестивали тук всяка година се организира и празник на традиционното английско ястие риба с пържени картофи и по ъглите на сградите се появяват емблематичните червени телефонни кабини.

Тоскана

Питиляно

Стегната редица от камък и тухли, Питиляно е любим кадър за туристически брошури и пощенски картички. Сградите се издигат толкова плътно подредени една до друга, че изглеждат като естествено продължение на скалите, които им служат за основа. Криволичещите му калдъръмени улички се вият под сводове от розова и лилава бугенвилея. Сенчести стълби водят към входовете на красиви синагоги, което са една от отличителните черти на градчето, традиционните фестивали избухват с цялата си шумотевица и красота на площад „Гарибалди“. Питиляно е прочуто с етруските си гробници, в които местните хора съхраняват… вино.

тоскана

Монтериджони

Разходката до Монтериджони е пътуване назад във времето, когато двете велики сили на Тоскана – Сиена и Флоренция – водят битка за надмощие над сърцето на този регион. Свидетелство, че градчето е било пресечна точка на този сблъсък, е внушителната, дълга 600 м крепостна стена, която го обгражда изцяло. Изградена през XIII век и напълно запазена до днес, тя продължава да бележи границата между Монтериджони с неговите слънчеви площадчета и обсипани с цветя тратории и света „навън“.

Тоскана

Волтера

Волтера много прилича на мозайка от парчета история. Създаден преди около 3000 години, в него могат да се открият следи от всяка историческа епоха. При все това, със своите тесни, калдъръмени улички, църкви, кули и дворци той е олицетворение на средновековна архитектура, но тук има запазени и останки от римски амфитеатър. Наричат го Град на алабастъра, защото обработването на алабастър тук е многовековна традиция. Работилниците са отворени за всички любопитни, които искат да видят как се случва това.

Тоскана

 

Подобни новини

Вашият коментар