Дългопол е готов да посрещне XXIV държавни игри на БАСС

Дългопол е готов да посрещне XXIV държавни игри на БАСС

Община Дългопол е готов да посрещне XXIV държавни игри на спортистите от малките селища (БАСС). Това констатираха Георги Георгиев, кмет на общинския център и председател на организационния комитет и Стоян Караиванов, председател на БАСС и главен ръководител на Игрите.

Георги Георгиев и Стоян Караиванов окончателно одобриха проектите по настаняването, прехраната, медицинското осигуряване, транспорта, охраната и графиците за провеждане на турнирите.Всички спортни обекти са изрядни. Остава да се довърши освежаването на пистата на стадион “Камчия” в Дългопол. Там ще се проведе турнирът по лека атлетика и футбол. В селищата от община Дългопол вече се разпространяват повече от 800 екземпляра от плаката на Държавните игри.

Заявки са подадени от 85 отбора, без конния спорт. Това означава, че в турнирите ще участват над 850 спортисти, а заедно със специалистите, ръководителите и придружаващите ги, в общината ще пристигнат около 900 гости. Главен съдия на Игрите е Стефан Стефанов. Местният специалист в спорта и обществен деятел Васил Василев пък ще бъде главен координатор.

Според утвърдената програма турнирите ще минат при следния график: Баскетбол (момичета) – 4-6 юли 2019 г.; баскетбол (момчета) – 6-8 юли; лека атлетика – 8-10 юли; борба (свободен стил) – 10-12 юли; хандбал – 12-14 юли; шахмат – 14-16 юли; тенис на маса – 16-18 юли; волейбол (момчета) – 18-20 юли и волейбол (момичета) – 20-22 юли. Турнирът по футбол ще се проведе от 29 до 31 август 2019 г., когато ще бъдат и тържествата за отбелязване 50-годишнината от обявяването на Дългопол за град. който е на базата “Фригопан” в Царацово

Пред откриване е нова зала за борба в Дългопол.Разположена е в бившия киносалон, намиращ се в центъра на града. Заличка е с размери 9 на 13 метра, достатъчни да бъде разположен хубав тепих. Тук ще има още съблекални, сервизни помещения и модерна зала за фитнес.

Съоръжението ще даде възможност да се продължат традициите на националния български спорт. За основател на организираните занимания с борба в общината се счита Величко Калчев. Израснал е в Дългопол. Мерил е сили с легендарния Хири Стоев. В близо 70-годишната история на борбата в общината, тук са израснали много от големите имена на българската борба, включително: Исмаил Абилов (от Лопушна), Марин Герчев (от Партизани), Станислав Василев, Савко Златев, Николай Вичев (от Дългопол).

Исмаил Абилов е олимпийски шампион по борба- свободен стил от Москва през 1980 г. Той е многократен медалист от световни и европейски първенства.

Марин Герчев е европейски вицешампион за мъже от 1977 г.; световен вицешампион за младежи от първенството в САЩ през 1971 г.

Станислав Василев участва на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. , където се класира на седмо място в класическия стил.

Савко Златев – продължава обучението си в класическия стил в спортното училище във Варна

Николай Вичев е една от надеждите на родната борба. В момента той се състезава за “Левски”.

Подобни новини

Вашият коментар