Индианци строят в Белослав тръстиков кораб за експедицията “Абора IV”

Индианци строят в Белослав тръстиков кораб за експедицията “Абора IV”

Двама боливийски индианци от племето аймара пристигнаха в Белослав, за да се включат в изработването на 14-метров тръстиков кораб, с който ще бъде извършена международната морска експедиция „Абора IV“. За стартиралата работа съобщи чрез социалната мрежа Facebook Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна, който е българският представител в екипа, който ще осъществи експедицията.

Основната й цел е да бъде проследен морският маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. С новоизградения плавателен съд – съвременна реплика на древноегипетски кораб ще бъде осъществено плаване по маршрут Варна – Истанбул – Чанак кале (Троя) – Егейските острови – остров Крит.

Снимка: Facebook/Teo Rokov
Снимка: Facebook/Teo Rokov

 

Организатор на експедицията е д-р Доминик Гьорлитц, основател на Асоциацията за експериментална археология и изследвания в Германия. В екипа, който ще осъществи плаването, са и участници от Германия, Холандия, Турция, Гърция, Кипър, Русия, САЩ и Боливия. Предвижда се то да започне през юли 2019 г.

Снимка: Facebook/Teo Rokov
Снимка: Facebook/Teo Rokov

Подобни новини

1 Comment

  1. Жител на Белослав
    15.06.2019 at 14:50 Отговори

    Деян Иванов сега се сети да асфалтира Младост когато идват избори през октомври.
    Много е хитар 4 години нищо като идват избори се правят че правят нещо.

Вашият коментар