Борисов пак подкара джипа, проверява строежа на жп линия

Борисов пак подкара джипа, проверява строежа на жп линия

Заедно с премиера са финансовият министър Владислав Горанов, транспортният Росен Желязков и вицепремиерът Томислав Дончев

Премиерът Бойко Борисов продължава с обиколките из страната. Днес премиерът, заедно с транспортния министър Росен Желязков, инспектира изграждането на жп участък от линията София – Пловдив.

“Проверих строителните дейности на железопътната отсечка София-Елин Пелин. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране. Създава се възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 души от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути.”, написа във Фейсбук премиерът.

Ремонтът на линията Елин Пелин – Костенец е разделен на три етапа. Първият е между гара Елин Пелин и Вакарел и е с дължина 19 км, а средствата за цялостната реконструкция възлизат на над 451 млн. евро. Участъкъ е част от жп магистралата, която ще ни свързва със Сърбия и Турция.

Заедно с премиера са още финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

“Скоростта ще е между 160 и 200 км/ч, това е проектната скорост. Трябва да се има предвид, че над 160 км/ч всеки 10 км/ч отгоре оскъпяват сметките с 10%”, заяви Желязков. Той отчете, че до момента са ремонтирани над 30 жп гари.

“От София, като се започне, през “Подуяне”, “Казичене”, в Елин Пелин, Костенец – нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив,” заяви Желязков.

“Ние нямаме територия за развиване на скорости от 300-400 км/ч – докато ги вдигне и трябва да спре”, коментира премиерът.

При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани 6 броя мостове, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 броя нови надлези и подлези. В 6 гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.

В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков.

След като разгледаха работата по изграждането на линията, Борисов и придружаващите го министри се отправиха към Пазарджик, където ще посетят ремонтираната жп гара.

Подобни новини

Вашият коментар