Борисов към медиите: Не се изкушавайте в жълтенията да се показвате най-информирани

Борисов към медиите: Не се изкушавайте в жълтенията да се показвате най-информирани

След като присъства на церемонията по връчване на ключовете на новите автомобили за областните дирекции на МВР и жандармерийските подразделения в страната

Не се изкушавайте в жълтенията да се показвате най-информирани, заяви премиерът Борисов на импровизиран брифинг, след като присъства на приемането на новите автомобили за МВР.

Благодаря на онези медии, които запазиха самоличността на ученика, те са истински медии, допълни премиерът.

Гневната му реакция бе по повод агенция ПИК, която съобщи лични данни на 16-годишния ученик от Пловдив, което е в грубо нарушение на закона. Поведението на ПИК предизвика огромна негативна обществена реакция.

В отговор на въпрос защо прокуратурата е оповестила случая, Борисов заяви, че “няма как да не го оповестим, защото той влиза в съда. Благодоря много на тези, които се съобразиха с етиката и ни подкрепиха”, подчерта още веднъж Борисов.

„Кой е човекът, кое е семейството му- всеки може да се сдобие с тази информация като тръгне по улиците на Пловдив, за 1-2 часа един добър журналист ще стигне до хората. Въпросът е в изкушението да го напишеш и да се направиш на велик, в случая това ни носи щета“, коментира Борисов.

Бяха разпространени видео материали на бомбите, те са страховити. Помолих колегите от Отряда за борба с тероризма, с които съм служил, да отидат да ги видят- те казаха, че това са чудовищни, мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора, и са няколко пъти по- силни от тези в Сарафово, каза още Борисов във връзка с намерените експлозиви в дома на ученика.

Той, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, участва в церемонията в Дирекция “Жандармерия“ за връчване на ключовете на нови автомобили на областните дирекции на МВР и на жандармерийските подразделения в страната.

„346 са автомобилите за 9 млн. лева“, съобщи той. „С тези коли преследват престъпници, трябва да се придвижват бързо. Много са хубави автомобилите, 6 скорости, близо 130 коня, много икономични, бензинови“, посочи Борисов.

„Взимаме бензинови автомобили, защото виждате рестрикциите към дизела в Европа вървят с бясна скорост. А може и да дойде време и в България да се произвеждат“, коментира премиерът.

„Мисля, че полицаите, които ги карат, ще бъдат доволни, защото са много по-добри от старите коли“, изтъкна той. По думите му от времето, когато е бил главен секретар, досега разликата в окомплектоването на МВР е от земята до небето.

„Купуваме техника, за да могат полицаите ни да си изпълняват функциите, не само те, а и жандармерията. В най- отдалечените места да може да се отива бързо“, заяви премиерът. „Тези лампи отгоре на автомобилите са от ново поколение, не изгарят като старите. Така че през нощта да могат да се обозначават и по магистрали, и по пътища“, каза още Бойко Борисов.

Попитан докъде е стигнала идеята за създаването на антитерористичните центрове, министър- председателят съобщи: „Подготвяме се да направим един център, където на едно място да концентрираме службите. Не че сега няма, но и случаят в Пловдив ни даде основание, за да можем да заключим информацията в максимално малък брой хора, поименно“. „Сутринта имахме Съвет за сигурност, участваха и хората на президента. В момента сме ситуирали мястото, когато станем готови, ще го финансираме. Имаме отделени средства, така че много тихичко ще го направим“, обяви Бойко Борисов.

„В такива времена много малко хора трябва да работят по случаите. Сега по медиите тръгнаха психолози, коментатори, анализатори. Особено има един дето джебчийка не е арестувал през кариерата си, докато е бил в МВР, от сутрин до вечер дава оценка на колегите. Познавам го добре колко беше хлабав. Ще му спестя името“, каза още той.

Не коментирам предложения. Имаме правителствено решение на Министерски съвет за 1 лев, заяви премиерът Борисов за предложението на ДПС субсидията за партиите да бъде 0 лева на действителен глас.

„След референдума всичко се стоварваше на гърба на ГЕРБ и на всички им беше лесно“, каза той.

„Сега правителството взе решение. Не коментирам колко да бъде субсидията. Ние сме взели решение на база на референдума, то е 1 лев и това защитава ГЕРБ“, обяви премиерът. „Какво искат да правят другите партии си е тяхна работа“, отсече Борисов. „Ние не правим предложение, ние сме дали решение. Има голяма разлика“, изтъкна той.

„Иначе аз мога да предложа да асфалтираме пътя до Луната и това не е лошо“, коментира премиерът.

Подобни новини

Вашият коментар