Бойко Борисов празнува днес юбилей. 60 години не стигат!

Бойко Борисов празнува днес юбилей. 60 години не стигат!

Министър-председателят на България Бойко Борисов празнува днес своя 60-годишен юбилей.

Роден през 1959 година в Банкя, баща му е служител в Софийско градско управление на МВР, а майка му начална учителка.

Бъдещият политик има сестра Красимира, която е детски лекар.

Борисов завършва школата на МВР в Симеоново специалност “Противопожарна охрана”.

След години в пожарната, в началото на демокрацията той започва охранителен бизнес – охранява Тодор Живков, Симеон Втори, папата, висопоставени личности от цял свят.

По времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски става главен секретар на МВР – на 1 септември 2001 година е назначен с указ на президента Петър Стоянов. След встъпването си в длъжност, Борисов дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от МВР.

Политическата му кариера започва като кмет на София в периода 2005 – 2009 година. През есента на 2005 година участва в частичните местни избори за кмет на София, като ги печели убедително след балотаж. Полага клетва като кмет на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

След успешно спечелени избори Бойко Борисов става 50-ят, 53-ят и 55-ят председател на Министерския съвет на Република България в три правителства – от 2009 до 2013 г., от 2014 г. до началото на 2017 година и в настоящото.

Бойко Борисов е основател и лидер на ПП ГЕРБ.

Извън политиката, премиерът е фен на спорта, като играе тенис и футбол. Освен това той е и каратист. Преди години бе част и от футболния отбор на Витоша Бистрица в аматьорските групи на българския футбол, а в момента играе за ветераните на отбора.

От първия си брак има дъщеря Венета, която го дари с две внучета – Бойко и Иван, които той определя като голямата си слабост.

Подобни новини

Вашият коментар