Кирилов подава оставка, ако до есента не отпадне мониторингът за правосъдие

Кирилов подава оставка, ако до есента не отпадне мониторингът за правосъдие

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на настоящия мандат на Европейската комисия не отпадне мониторингът за правосъдие и вътрешен ред на България. Той направи заявлението си по време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, съобщава БНТ.

Правосъдният министър заяви, че е приел лично задачата за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка и е провел разговор по темата с еврокомисар Вера Йоурова.

“Ако не отпадне мониторинга, ще представя оставката си като министър на правосъдието. Вера Йоурова смята, че сме имаме много сериозен напредък и че имаме шанс, но коментарът беше в рамките на възможността точно този състав на Комисията да се произнесе по този въпрос”, коментира той.

Припомняме, че мандатът на настоящата комисия е до 31 октомври 2019 г. Изборите за нов Европейски парламент бяха проведени през май и предстои да бъдат сформирани нов състав на парламента и комисията наесен.

На заседанието си днес ВСС реши изборът на нов главен прокурор да се проведе на 24 октомври, а процедурата да започне на 15 юли. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров датите бяха изтеглени по-рано от предложеното от прокурорската колегия.

Подобни новини

Вашият коментар