Без пластмаса за еднократна употреба в комплекс “Калиакрия”

Без пластмаса за еднократна употреба в комплекс “Калиакрия”

Ваканционен комплекс “Калиакрия” намалява използването на пластмасови изделия за еднократна употреба  до 95%. Амбицията е в следващите две години да се премахне напълно използването на такива изделия, което е в унисон и със забраната, приета от Европейския парламент през март тази година.

Справянето с пластмасовите изделия за еднократна употреба е следващият етап в хармоничното развитие на комплекса в унисон с природата. Само един пример –  досега в “Калиакрия” са употребявани около 120 000 пластмасови чаши на сезон. Това се дължи отчасти и на законови регулации, според които трябва да се използват нечупливи съдове на съдовете край двата големи басейна, където има заведения.

Ето и мерките, които ще се предприемат от 15 юни:  пластмасовите чаши ще бъдат заменени с био-разградими от картон и/или PLA (произведени от царевично или картофено нишесте); пластмасовите чинийки се заменят с картонени и/или от BAGASSE (от рециклирана захарна тръстика); пластмасовите прибори се заместват с PLA или с такива от пресовани дървесни стърготини; пластмасовите сламки, коктейлни пръчици и др. се заместват c бамбук, хартия или PLA; всички дейности, свързани с обслужването на комплекса ще използват или изделия за многократна употреба, или био-разградими такив;  заведенията в комплекса спират да продават минерална вода и безалкохолни напитки в пластмасови бутилки, както и да използват всякакви найлонови торбички.

“С грижа за природата” е мотото на Ваканционен комплекс “Калиакрия” от създаването му. Тук работи модерна пречиствателна станция, която преработва отпадните води и след това те се използват за поливане на градините, в които са засадени над 100 вида цветя и растения. “Калиакрия” има и собствено био производство на зеленчуци, които са любима част от менюто на трите ресторанта.

Ваканционен комплекс “Калиакрия” се намира на Северното Черноморие между Каварна и Балчик. В комплекса има 376 апартамента, разделени в 2 хотела, които предлагат съответно услуга “Нощувка със закуска” или “Ол-инклузив”. На територията му има 3 ресторанта, 2 бара и 5 басейна. От миналата година “Калиакрия” разполага също и със собствена Конна база. Комплексът работи успешно вече 12 години.

Подобни новини

Вашият коментар