Доган лансира Пеевски за премиер, лидер на ДПС е само трамплин? С 800 000 гласа ДПС печели вота, но коалицията е проблем

Доган лансира Пеевски за премиер, лидер на ДПС е само трамплин? С 800 000 гласа ДПС печели вота, но коалицията е проблем

След евроизборите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ съпровожда Делян Пеевски в кулоарите на парламента.

Пеевски стана “говорител” на политическата линия на ДПС, изработвана в Сарая от Доктора – за ДДС, 0 лв за партиите.

Така се стигна до “Панорама”, когато доц. Стойчо Стойчев обяви очевидното от седмица – Пеевски може да е следващият председател на ДПС.

Всъщност председателството може да бъде само трамплин към премиерската позиция за Делян Пеевски, не че сега не е “премиер в сянка”.

Това вече не стига! Доган иска премиер от ДПС. “Знам, че не мога да бъда премиер на България…”, заяви лидерът на ДПС, когато пое първия мандат на Движението.

Обаче “златното момче” на ДПС Делян Пеевски може, и още как. Етнически българин, корпоративен лидер от ранга на Илия Павлов, “олигарх”, който става премиер, а не обратно.

Планът “Доган” вече се изпълнява – ДПС отдавна не е “турска партия” – за Движението гласуват десетки хиляди етнически българи, повече от сто хиляди роми.

През 2009 г. ДПС достигна 600 000 гласа. С 800 000 може да спечели следващите парламентарни избори.  200 000 гласа не са проблем за Пеевски. Изобщо. Ако реши може и до милион гласа да ги докара с “пачка” – службите са на Сарая.

Няма да е проблем за Доган да свали БСП под тази “летва”, има достатъчно платени агенти на “Позитано”20, но с ГЕРБ ще му е по-трудно. Освен ако не се договори с Борисов по формулата – “Президентът ваш, премиерът наш”.

Всъщност само с Пеевски като премиер България няма да стане на практика президентска република без промяна в конституцията, ако Борисов е държавен глава.

Ако премиерът е от ГЕРБ (БСП ще загуби местните избори и няма никакъв шанс да спечели следващия парламентарен вот), който и да е той, а Борисов стане президент, е очевидно кой ще “кара влака”.

Междувременно Делян Пеевски тепърва ще влиза в нова роля – приятел с парламентарните репортерки, достъпен за корпоративните партньори и съперници.

Пеевски също като Борисов обикаля с джипката из страната и “раздава подаръци”, но не шуми пред публиката, не си организира медиен съпровод.

Всъщност може да се окаже, че двамата не са “огледални” – Борисов го играе “звезда” с постоянно и натрапчиво присъствие в медиите, Пеевски става “звезда” след дълго и “показно” отсъствие.

Сарайни източници твърдят, че Пеевски не бил очарован от плана на Доган да го прави премиер, повече му харесвала ролята на корпоративен кукловод на министрите в сянка, но не можел да откаже предложението на Падишаха.

Ако ДПС получи управленски мандат и този път излъчи свой премиер, Ахмед Доган ще се превърне в незаобиколим регионален фактор, което вероятно е целта на плана.

Проблемът е, че ако Доган не се договори с Борисов, планът няма как да се осъществи – ДПС не може да състави правителство без коалиционен партньор – правителство на ДПС на малцинството е екстравагантно.

Борисов бяга демонстративно от официално обвързване с ДПС, БСП също не се натиска. Така че Пеевски вероятно ще си остане “премиер в сянка” и корпоративен лидер. Освен ако някой не реши да тества охраната с “Лобаев”.

bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар