Почитаме Свети Дух

Почитаме Свети Дух

Днес е празникът на Свети Дух. Той се отбелязва от православните християни понеделникът след Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествената му благодат.

За БНР врачанският митрополит Григорий уточни: Цялата богослужба е в прослава на Дух Светий – на Третото лице на Светас Тройца, равнозначно на Отца и Сина. Този Дух Светий, който приемаме при Тайнството Миропомазание и който ние със своя живот и дела трябва да се стремим да запазим в себе си – да бъдем едни истински жилища на Пресветия Дух“.

В деня на Свети Дух православният храм-костница “Света Троица”в Гюешево отбелязва своя храмов празник. В осветената през 1930 година храм-костницата в Гюешево в специален саркофаг се съхраняват костите на около 1 500 загинали български войници и офицери по време на войните от 1912 до 1918 година.

Всяка година на този ден в черквата се прави и курбан за здраве, уточни кметът на граничното село Таня Георгиева: „Два казана манджа правим, че и трапезарията с помощта на местното население сме я привели в добър вид вече“.

На големия християнски празник Свети Дух всяка година се отбелязва и Денят на Ямбол. Празничният ден започва с литургия в най-старата ямболска църква „Св. Троица“. Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета ще е тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол, на която ще бъдат връчени наградите за Празника на града.

В 12 часа в кв. “Каргон” ще започне народният събор „Света Троица”.  На него ще бъде отслужен благодарствен молебен, предвидена е и богата фолклорна програма. На 14-ата традиционна изложба “Светлината”, този път ще бъдат представена живопис и инсталации на Елена Парушева. Празникът ще завърши с концерта “Който може, го може” през читалище „Съгласие”.

Подобни новини

Вашият коментар