Италианските Бони и Клайд – да мамиш хората с името на Джордж Клуни и пакети сол

Италианските Бони и Клайд – да мамиш хората с името на Джордж Клуни и пакети сол

Тази история е съвсем истинска, нищо, че е достойна за някоя крими-комедия в духа на “Бандата на Оушън”. Ако някой ден се стигне до екранизация обаче, Джордж Клуни ще играе самият себе си и ще е от другата страна на злосторническия замисъл.

Главните герои са двама италианци – Франческо Галдели, 58-годишен, и 45-годишната Ваня Гофи. Професионални измамници, които заради деянията си са получили, заслужено или не, прозвището италианските Бони и Клайд.

Още преди почти десетилетие двамата разработват измамна схема и използват името на Клуни, за да примамват клиенти за своя собствена бизнес инициатива.

Стига се до съд, показания от самия Клуни, присъди, бягство извън граница, арест, бягство от ареста и години укриване преди да се стигне до поредния, може би последен епизод – в средата на юни Галдели и Гофи бяха задържани в тайландския град Патая.

Но всяка история има своето начало, а тази започва в Милано през 2010 г. Тогава Галдели и Годи създават модна линия, която кръщават GC (от инициалите на Джордж Клуни). Специализират се в продажбата на дрехи на частни лица като убеждават клиентите си, че бизнес начинанието е подкрепено от холивудския актьор. Дори показват на жертвите си неговия подпис.

Наглостта им не спира дотук – те фалшифицират снимки, за да изглежда така сякаш на различни събития са били в компанията на Клуни, за да промотират модния си бранд.

Клуни обаче разбира за измамата и завежда дело. Той дори се появява в съда в Милано, за да даде лично показания. Пред съдията актьорът обяснява, че двойката измамници са фалшифицирали подписа му и е категоричен, че никога не е давал подкрепата си за модния им бизнес.

“Тези хора използват моето име не за да измамят мен, а за да мамят други хора”, казва Клуни в съда.

Що се отнася до снимките, той пояснява, че не е лесно да бъдат открити кадри с него, които да бъдат използвани за фалшификация. Посочва, че не той е човекът, сниман с Галдели и Годи.

“Не пуша, не притежавам такъв часовник и не нося подобни панталони с висока талия”, обяснява Клуни, визирайки мъжа, който е сниман с двойката на фалшивите кадри.

Италианският вестник La Repubblica посочва по това време, че обвиняемите се опитват да се защитят в съда с нови лъжи – казват, че са имали споразумение с Клуни, а самият той е имал афера с Ваня Гофи, която работи и като професионален ескорт.

Въпреки това делото завършва през 2011 г. в полза на актьора. Присъдена му е компенсация, а на двойката измамници и техен съучастник са наложени ефективни присъди. Ваня Гофи е осъдена на 3 години и 10 месеца затвор, а Галдели – на 3 години и шест месеца. Съучастникът им в измамата – Винченцо Каналире – е осъден на година и десет месеца.

Гофи и Галдели обаче така и не се оказват зад решетките. През 2013 г. Интерпол дори им издава червени бюлетини за издирване.

Двамата всъщност бягат от Италия и се озовават в далечен Тайланд. Това става през 2014 г. като още през същата година Франческо Галдели е арестуван, но успява да избяга.

Разследване, проведено по-късно по искане на Италия, показва, че преди да избяга, той е платил на пазачите на затвора сума в тайландска валута, равняваща се на около 570 евро.

Вместо да се отдадат на някакви различни професии в новата страна, Галдели и Ваня Гофи разработват нова измамническа схема – започват да продават фалшифи часовници “Ролекс” онлайн. Понякога двамата дори изпращали на подлъганите си клиенти пакети със сол, вместо часовници, за да се подиграят с тях.

В крайна сметка се стига до съвместна операция на италианските и тайландските власти. След като са били под наблюдение, включително и с дрон, Галдели и Гафи са арестувани, когато полицията влиза в луксозното им жилище в покрайнините на тайландския град Патая. Мястото е известно именно с това, че се ползва от престъпници от целия свят, когато искат да се покрият за известно време.

Тайландски полицаи с арестувани Франческо Галдели. Снимка: Royal Thai Police

Оказва се, че “италианските Бони и Клайд” са в Тайланд от 2014 г. като през последните 5 години не са напускали пределите на страната. С това реално са пресрочили визите си, поради което първото им обвинение ще бъде повдигнато от тайландски съд и ще е за нарушение на имиграционните закони на страната.

След това ще бъде задействана процедурата за екстрадицията им в Италия, където са издирвани във връзка и с други измами.

Краят на тяхната крими-комедия предстои – стига Галдели и Гофи да не “избягат” отново от тайландските власти, те ще бъдат върнати в Италия, за да излежат присъдите си.

Подобни новини

Вашият коментар