Борисов за сделката с ЧЕЗ: Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ

Борисов за сделката с ЧЕЗ: Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ

Съветът на управляващата коалиция е решил до края на юли да бъдат променени Законът за политическите партии и Законът за държавния бюджет с цел намаляване на партийните субсидии

Не знам кой стои зад Еврохолд. Питайте Цветанов! Той вече не е от ГЕРБ. Колкото БСП могат да питат за Жан Виденов, или ДПС за Местан, толкова и нас за Цветанов.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет и уточни, че дружеството, коието иска да купи ЧЕЗ, ще има проверки на КЕВР, КЗК и КФН.

“Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Ако визирате, че Цветанов стои зад сделката – Цветанов е извън ГЕРБ. Така че, колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов какво прави или ДПС за Лютви Местан, толкова можете и да ми зададете въпроса дали Цветанов е там, или не!”, каза Борисов.

И поясни: “Много ясно сутринта кандидатът за купувач разказа надълго и нашироко (Асен Христов пред БТВ – б.р.). Аз считам, както и предишния път, че трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат. Като премиер аз нямам право и да коментирам подобна сделка, защото подобно изказване може да нанесе след това тежки последици и да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари”.

Борисов беше категоричен: “Аз не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесих и когато имаше предишен купувач, така и днес. Има независими регулатори и ако искаме да сме правова държава, ще оставим независимите регулатори, а те са КФН, КЗК и КЕВР. Там има квоти от всички политически партии, така че нека да ги оставим да се произнесат. Защото и предишния път се направи политическа атака, но впоследствие се оказа, че не е основателна”.

ГЕРБ продължава да стои зад позицията за 1 лев субсидия за партиите, подчерта премиерът. И допълни: Коалицията реши да не се променят данъчните закони в рамките на мандата, защото влизат в противорчеие с коалиционните споразумения.

Съветът на управляващата коалиция е решил до края на юли да бъдат променени Законът за политическите партии и Законът за държавния бюджет с цел намаляване на партийните субсидии.

Всички сме на мнение, че субсидиите трябва да бъдат намалени, заяви на брифинг след заседанието на Съвета лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери Симеонов предаде репортер на Новини бг.

Ние ще инициираме консултации в парламента още тази седмица, за да намерим разумния баланс, тъй като двата закона трябва да бъдат разгледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили.

Поставили сме срок те да минат през зала до ваканцията на 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме промените за субсидиите, заяви Симеонов.

Взехме решение до края на юни месец отново да се проведе коалиционен съвет, на който да се направи преглед това, което е изпълнено досега, каза зам.-председателят на “Атака” Десислав Чуколов. Ще се съберем, ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да засилим. Ще отчетем успехите и ще обсъдим това, което трябва да наваксаме, посочи Чуколов.

Подобни новини

Вашият коментар