Нинова: БСП прави паспорт на всяка община! В 60 сме първа политическа сила – добър старт за изборите

Нинова: БСП прави паспорт на всяка община! В 60 сме първа политическа сила – добър старт за изборите

ИБ на БСП ще заседава извън София до есента, започнахме от Ямбол, като поздрав за резултата от евровота, подчерта лидерът на социалистите

Правим паспорт на всяка община – в над 60 сме първа политическа сила, което е много добър старт за местната власт.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията в Ямбол, предаде „Фокус“.

„Взехме решение Изпълнителното бюро да заседава извън София, да правим срещите си в страната. Желанието, амбицията ни е до септември да посетим всички области и да обсъдим с всички общински организации проблемите на всяка община и да начертаем възможните решения. Започнахме с Ямбол, символно, защото искаме да поздравим всички, които тук работиха така усърдно на европейските избори и имаме този прекрасен резултат. В над 60 общини БСП сме първа политическа сила, което е много добър старт за местната власт и за изборите, които ни очакват“, каза Нинова.

И посочи, че БСП прави паспорт на всяка община. „Местните избори са специфични. Всяка община има специфични проблеми и трябва да се решават на място и конкретно за всяка една. Днес обсъдихме с всички колеги в областта проблемите на общините. Поставихме си приоритети, които са и национални, но и местни да сложим в центъра на нашата политика икономическото развитие на общините и социалната политика в частност задържането на младите хора по места“, продължи Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че в областта БСП има много добри практики като безплатни детски градини, безплатен транспорт за учениците и по-евтини дърва за хората. „Ще стъпим на добрите практики, които имаме, за да развиваме политиката си за местна власт в подготовка на местните избори“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че в областта структурите на БСП са поставили въпроса за обезлюдяването.

„Тези райони, граничните райони искат специфични грижи и ние представихме, обсъждаме нашият план за развитието на Странджа – Сакар“, каза още Нинова.

Моделът на управление на ГЕРБ на върха се пренася и по места, a нашата „Визия за България“ ще прерасне във визия за всяка община, каза още Нинова в Ямбол.

„Що се отнася до Ямбол обсъждахме всички проблеми, включително три – проблемът с депото, болницата и заема, който взе кметът на общината. Моделът на ГЕРБ на управление на върха се пренася и по места“, посочи Нинова. Според нея там, където има кметове на ГЕРБ има еднолично управление, което не уважава усилията на БСП и на много жители да се провеждат референдуми по важни въпроси. Тя отчете, че такива инициативи са били поети от организации на БСП, но въпреки това са останали неуважени. „Имаме своята програма за развитие на Ямбол. Разбира се, ще се стъпи на всичко добро постигнато дотук от всички кметове, но ще се търси още по-добро развитие за жителите на общините. Днес приключихме тази среща с решение за план за развитие на всяка от общините в Ямбол. Хубаво е и че организациите ни са в много висока степен на готовност за номинации за кметове и общински съветници. По време на тези срещи ще провеждаме и разговори с потенциални партньори по места. Търсим съюзи и партньорства с хора, които споделят нашите идеи и които искат местната власт да се развива самостоятелно, да е силна, да е близо до хората и споделят програмата ни „Визия за България“, която ще прерасне във визия за всяка една община. Възможни са партньорства по места, имаме и тук такива, така че това сме правили, това ни е целта и занапред и на следващото заседание, което ще бъде в друга област“, коментира Нинова.

На въпрос с кого ще направи БСП партньорство, Нинова заяви, че трябва да се чакат разговорите. „Щом ги проведем, ще ви кажем“. Попитана дали БСП е склонна да подкрепи независим кандидат, Нинова обясни, че въпрос на конференциите по места какъв кандидат ще издигнат. „Тези конференции трябва да се проведат до края на август. Няма да имаме намеса от центъра да им диктуваме конкретни неща“, уточни още Нинова.

Тя посочи, че БСП си поставя за цел в Ямболско да има най-много кметове.

Във връзка с гражданската квота в листите на БСП, Нинова посочи, че това е разширяване към гражданското общество. „Включително днес на днешната ни среща някои от общините споделиха, че имат намерение в общинските листи да включат гражданска квота. Смятаме, че това е удачен вариант за приобщаване на гражданското общ3ество към правене на политика“, каза лидерът на партията. Попитана дали БСП ще влоши отношенията си с ПЕС, Корнелия Нинова отговори, че не очаква такова нещо. „По такива спорни въпроси, които сме имали – нашата практика е следната: свикваме си Националния съвет, който е един от висшите колективни органи. Поставяме въпроса, решаваме с мнозинство и демократично и такова, каквото е решението, такова отстояваме в рамките на ПЕС. Така постъпихме с Истанбулската конвенция. Ако възникне такъв нов въпрос, ще го решат колективните органи на партията и ние просто ще го изпълняваме“, обясни Нинова. Тя допълни, че БСП не е единствената партия, която има противоречие по Истанбулската конвенция. „Не бих нарекла това влошаване на отношенията, а свободно изразяване на мнение“, каза още лидерът на БСП.

Във връзка с темата за Стратегията за детето и на въпрос защо БСП няма позиция по документа, Нинова отговори: „Не сме пренебрегнали този въпрос, но предпочетохме тя да стане факт и тогава да я коментираме. Много пъти, включително и по Истанбулската конвенция стана така – управляващите декларират едно нещо сутринта, на обяд го променят, вечерта го изтеглят и ние сме в ситуация постоянно да коментираме като коментатори, а не като сериозна политическа сила нещо, което не е факт. Стратегията за детето така и не влезе в Народното събрание. Имаше такъв проект, гласуван на Министерски съвет, който след това не видя бял свят. Когато влезе и трябва да се гласува, да се даде конкретно глас с гласуването на депутатите, ще имате нашата позиция. За сега стратегията на детето няма никакво движение“.

В отговор на журналистически въпрос как ще коментира заседанието на управляващата коалиция днес, Нинова отговори, че оценява случилото се с партийните субсидии като загуба на време. Крайно време е да разсъждаваме по същество и да решим въпроса, каза лидерът на БСП.

„По-скоро ме впечатли друг резултат от днешната среща на коалиционните партньори, че тепърва искат да започнат диалог с парламентарните партии за намиране на разумно решение. Оценявам случилото се тук, като загуба на време и отклоняване на общественото внимание от съществени въпроси. Защо загуба на време? Преди десетина дни от БСП предложихме точно това. Нашият Национален съвет упълномощи групата да поканим другите парламентарни партии на разговори и много спокойно, аргументирано и без излишни емоции да решим този въпрос“, посочи Нинова.

Тя припомни, че позицията на партията е „за“ намаляване на субсидията, но не на 1 лв. и не за отваряне на финансирането към олигарси. „За съжаление на тази наша покана ГЕРБ и патриотите не откликнаха. Днес са взели точно те – същото решение да започнем разговор. Загубихме може би две седмици, крайно време е да седнем и да разсъждаваме по същество и да решим въпроса“, допълни Нинова.

На въпрос каква позиция ще защитава БСП, лидерът на партията заяви, че няма крайно решение за размер на субсидията. „Ние сме за намаляване и сме направили разчети за различна сума. В диалог ще търсим разбирателство. Не искаме ние да налагаме нещо конкретно. Ще им покажем абсолютно аргументирано финансово какво е необходимо, за да може една партия да работи спокойно и независимо от частни и външни интереси“, посочи лидерът на БСП. Тя посочи, че не иска днес да посочва число, тъй като разговорът е отворен.

Подобни новини

Вашият коментар