Борисов от Брюксел: Няма по-подходящ за шеф на ЕК от Кристалина, но някои имат резерви към нея

Борисов от Брюксел: Няма по-подходящ за шеф на ЕК от Кристалина, но някои имат резерви към нея

Държим постът за председател на Европейската комисия да е ЕНП, защото тя ни се полага като победител на изборите”, уточни министър-председателят

“По-подходящ кандидат от Кристалина няма, но много колеги я упрекнаха, че навремето напусна поста в Европейската комисия. Кристалина Георгиева е достатъчно подготвена, но днес някои държави изразиха резервите си за нея.” Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на поредния кръг от преговори на върха на ЕС за разпределянето на висшите постове в Общността.

„Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е да се намерят достатъчно хора да я подкрепят, от няколко държави има подкрепа. Тя има и моята подкрепа, защото би било изключително престижно за България да вземе този пост“, обяви Борисов.

В отговор на въпрос по-бистри ли са идеите след едно преспиване, министър-председателят изтъкна: „Демонстрираме висша степен на прозрачност, за което често обичат да критикуват страните от Източна Европа“.

Попитан как ще се държат страните от Източна Европа, той коментира: „Вече достатъчно ни се подиграват. Да се надяваме, че днес ще има някакво решение. Всички знаем до момента към кои сме против. Да се надяваме, че днес ще намерим около кого да се обединим. И вчера в Страсбург парламентарните групи са били много резки“, посочи Бойко Борисов.

“Не съм чул името на Мишел Барние да върви в консултациите”, заяви Борисов.

“Държим постът за председател на Европейската комисия да е ЕНП, защото тя ни се полага като победител на изборите”, уточни премиерът.

“Аз предложих Пленкович (Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия и лидер на управляващата партия Хърватска демократична общност, член на ЕНП, бел. ред.) за председател на Европейската комисия. Нали сега всеки предлага, реших и аз да предложа,” аргументира се Борисов.

Той коментира и скандалното поведение на евродепутати от Великобритания и Полша, които обърнаха гръб или не станаха по време на химна на ЕС в Страсбург.

“Не им прави чест. Кандидатирали са се за евродепутати, избрали са ги, а сега получават заплати като евродепутати”, изрази възмущението си министър-председателят.

„Защо отиваш там? Можеш да отидеш в Съветския съюз, в Китай, Индия и там да станеш депутат, като ти харесва повече. Отиваш и обръщаш гръб – не го разбирам. По-добро място от Европа няма!“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Подобни новини

Вашият коментар