Борисов: Президентът се подигра, че ровя кофите за боклук, но спряхме контрабандата на цигари!

Борисов: Президентът се подигра, че ровя кофите за боклук, но спряхме контрабандата на цигари!

Тези резултати са заради волята на правителството и на главния прокурор, на прокуратурата“, изтъкна министър-председателят

Президентът се подигра, че ровя в кофите за боклук, моля ви, да кажете, че това е ваша социология и практика. Не съм я измислил аз най-малкото. Вие отчитате по тази формула и нямам вина затова. Имам вина за резултатите, че са толкова добри. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при представяне на резултатите за първото тримесечие на 2019 г. от проведеното от „Инициативата срещу незаконната търговия“ изследване за тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари от проучването на празните опаковки проучването на празните опаковки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В представянето участват още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

По думите му изсветляването на сектора коства големи усилия на всички служби. Борисов отново се позова на доклада на АИКБ, който отчита, че сивата икономика в България се изсветлява заради стабилността на държавата. Той добави, че през миналата година НАП е предприела редица проверки. „Ние сме за пример. Преди няколко дни беше международната операция на „Гранична полиция“ и в Европа се отчете, че България най-добре се справя по броя на трафикантите и мрежите на трафик на хора“, уточни премиерът.

„Рязаният тютюн досега е 11 тона и половина от ГД „Гранична полиция“. Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и “Митници”, първото, което докладват е колко незаконни цигари са задържали и колко тютюн. За миналата година сме задържали 110 тона канабис“, посочи премиерът.

Борисов коментира, че аплодира неправителствения сектор за това, че помага в тази тема.

„Тези резултати са заради волята на правителството и на главния прокурор, на прокуратурата“, изтъкна министър-председателят. Премиерът се позова на резултатите, които отчита АИКБ за нивата на сивата икономика.

По думите му светлата част на икономиката се повишава до рекордните 79,1 пункта. „Фалитът на КТБ и политическата нестабилност през 2014 г. доведе до повишаване на индекса“ добави премиерът.

3,8% е нивото на незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 г., което е намаление с 0,6 % от последното тримесечие на 2018 г. и с 2% спрямо същото тримесечие на 2018 г., показват резултатите от проучването.

Най-голям брой нелегални цигари са установени в градовете: Велико Търново – 9,3 %, Хасково – 7,3 %, Благоевград – 6,7 % и Пазарджик – 6,5 %. Най-ниските нива на цигари, непредназначени за местния пазар, са отчетени в Габрово – 1,3 %, Русе – 1,6 %, София 2,2% и Бургас – 2,4 %.

Проучването е направено в 20 големи града, като в него са участвали 3,38 млн. души (47,1%). Според доклада тенденцията на намаляване на незаконна търговия с цигари е устойчива.

„Инициативата срещу незаконната търговия“ се състои от 5 тютюневи компании в България – Бритиш Американ Табако България, Булгартабак, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България и Филип Морис България“.

Подобни новини

Вашият коментар