Цигарите вредят и на очите

Цигарите вредят и на очите

Тютюнопушенето увеличава риска от заболявания, свързани със зрението и могат да доведат до слепота

Милиони хора увреждат зрението си, като продължават да пушат, твърдят британски специалисти, цитирани от BBC News.

Въпреки ясната връзка, само 20% от пушачите осъзнават и признават, че вредният им навик може да доведе до слепота, сочат резултатите от анкета на британската Асоциация на оптометристите (AOП).

Рискът да загубят зрението си е два пъти по-голям при пушачите, отколкото при непушачите. Причината е, че тютюнът може да причини множество заболявания на очите.

Цигареният дим съдържа токсични химикали, като могат да раздразнят и да навредят на очите. Тежките метали като олово и мед могат да се натрупат в лещите и да се появи замъгляване – катаракта.

Тютюнопушенето също така повишава трикратно риска от свързаната с напредване на възрастта макулна дегенерация, при която окото губи способността си да вижда фини детайли.

Рискът от внезапна загуба на зрението заради оптична невропатия, при която кръвоснабдяването на окото спира, е 16 пъти по-висок за пушачите.

„Хората са склонни да приемат връзката между тютюнопушенето и рака, но много от тях не са наясно с въздействието, което тютюнопушенето може да окаже и върху очите им”, заявява Аиша Фазлани, оптик и клиничен съветник към AOП.

Великобритания

Подобни новини

Вашият коментар