Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова: От тази година 52-ма възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще имат възможност за патронажна грижа в населените места в общината

Кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова: От тази година 52-ма възрастни, които не могат да се обслужват сами, ще имат възможност за патронажна грижа в населените места в общината

От тази година 52-ма възрастни, които са трудноподвижни или самотни и не могат да се обслужват сами, ще имат възможност за патронажна грижа в населените места в община Долни чифлик. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова. Общината е спечелила финансиране по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Целевата услуга е за 52-ма потребители на възраст над 65 години, които имат увреждания или нямат възможност за самообслужване.

„В общината има много такива хора. След нашето проучване сме сигурни, че капацитетът ще бъде запълнен“, обясни кметът на Долни чифлик. По думите й след първоначалния подготвителен период, хората ще могат да подават заявления в Общината. Основната цел на проектното предложение е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания. Той включва мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им. Предвижда се предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравни и социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране. Безвъзмездната помощ е за около 150 000 лева. Срокът на изпълнението е 18 месеца. „Надявам се реализацията да започне до края на годината. Първоначално има подготвителен период за обучение на персонала. Трябва да се купи едно превозно средство, за да може хората, които са назначени за обслужване на възрастните да могат да стигнат до всяко едно населено място“, обясни още Красимира Анастасова.

Тя допълни, че от 3-ти юли е започнала дейността по друг проект в тази сфера, който е озаглавен „Център за възстановяване на социалния живот“. Той се финансира по транснационално партньорство с Община Осило, Италия. Проектът е с реализация 18 месеца и стойността му е приблизително 200 000 лева. Той цели изграждане на административен капацитет на служителите в Общината, чрез въвеждане на социална иновация – „Център за възстановяване на социалния живот“. Също така е включено изучаването на добри практики по интегрирани социални услуги, както и добри практики за възстановяване на социалната активност на хората с увреждания от държави – членки на Европейския съюз. Основните дейности включват проучване и възможности за подобряване на социалните услуги на територията на общината, както и реализиране на пилотен проект за тяхното предоставяне на принципа „на едно гише“.

Агенция Фокус

Подобни новини

Вашият коментар