Най-красивите и забележителни мостове в Европа (снимки)

Най-красивите и забележителни мостове в Европа (снимки)

Те са очарователни произведения на изкуството

Мостовете са от съществено значение – те са връзката между два бряга, понякога между две култури, два региона или два града. Европейските мостове понякога са очарователни произведения на изкуството, пленяващи всеки, който дръзне да мине по тях. Вижте най-красивите и забележителни мостове в Европа.

“Тауър Бридж”, Лондон

Тауър Бридж – символът на Лондон, намиращ се в близост до лондонската кула, откъдето идва и негово име, е сред най – популярните мостове в Европа. Разположен е над река Темза и е построен през 1894 г. Мостът е проектиран от сър Хорас Джоунс, а след това работата поема Джордж Стивънсън. Тауър Бридж е комбиниран подемен и висящ мост, който се е превърнал в емблематичен символ на мегаполиса. Уникален за този мост е стъкленият му под, който дава възможност на пешеходците да се насладят на невероятна гледка под краката си. Тауър Бридж е на две нива и има подвижна част, която се повдига при преминаването на високи кораби.

“Понте Векио”, Флоренция

Понте Векио е един от най-известните мостове в Европа и света. Намира се в красивия град Флоренция и е една от най-известните италиански забележителности. Издигнат е над река Арно през 1345 г., а името му в превод означава „Стар мост“. Ако посетите Флоренция с половинката си, не пропускайте да минете по моста. Има специален обичай – влюбените оставят там катинарче и хвърлят ключа му в реката, за да може любовта им да бъде вечна. Любопитен факт е, че по време на Втората световна война Понте Векио е единственият мост, който германците не разрушават. Той се състои от три отделни арки, а в средата се намира статуята на Бенвенуто Челини.

“Карловият мост”, Прага

Карловият мост е сред най-известните и посещавани мостове в цяла Европа. Той свързва Стария град с квартала Мала Страна. Преди време, по моста са преминавали превозни средства, но днес е предимно пешеходна зона. Мостът е може би най – разпознаваемият символ на Прага. Дължината му е 515 метра и разхождайки се по него през деня, можете да се натъкнете на улични музиканти, художници, продавачи на сувенири и много туристи. По дължината на моста са разположени прелестни барокови статуи – най – хубавата характеристика на Карловия мост. От двете му страни са разположени едни от най – красивите готически кули, които можете да видите в града.

“Капел”, Люцерн

Построен в началото на XIV век като част от укреплението на града, мостът е служел основно за отбрана, за което свидетелства старата водна кула. „Капел“ от години е известен със своите 122 картини, които са поставени на извития му покрив. Картините,добавени през XVII век, илюстрират сцени от швейцарската и местна история, включително биографиите на светиите, които покровителстват града – Свети Леодегар и Сейнт Морис Мостът е с дължина от 170 метра и пресича река Ройс по диагонал. Това е един от най – добре запазените дървени мостове в Швейцария, който се е превърнал в символ на красивия град Люцерн.

“Стари мост”, Мостар

 


Стари мост е реконструкция на османски мост от XVI век, намиращ се в град Мостар – Босна и Херцеговина. Мостът пресича река Неретва като свързва двете части на града. Съществувал е 427 години, докато не го разрушават през 1993 г., по време на хърватско – босненската война. След това започва проект по неговото възстановяване и през 2004 г. мостът отново добива красив и завършен вид. Стари мост е проектиран от Мимар Хайрудин и се смята за един от най-разпознаваемите забележителности в страната, както и за един от най -красивите образци на ислямската архитектура, намиращ се на Балканите.

“Сечени”, Будапеща

Проектиран от английския инженер Уилям Кларк, той е първият постоянен мост над река Дунав в Унгария. Верижният мост е известен с името „Сечени“ и е открит през 1849 г.  Свързва западните и източни части на Будапеща и е една от забележителностите на града. В двата му края се намират два емблематични площада – площад „Рузвелт“ и площад „Адам Кларк“. При завършването си, мостът бил смятан за истинско инженерно чудо, превърнало се в символ на прогреса. Всяко лято се провежда фестивалът „Лято на Верижния мост“ и тогава „Сечени“ се превръща в пешеходна зона, която представя интересни събития през уикендите.

“Вашку да Гама”, Лисабон

„Вашку да Гама“ е един от най – дългите мостове в света и най – дълъг в Европа – 17 км. Строителството му продължава три години и е завършен през 1998 г. във връзка с Всемирното изложение в Лисабон, и носи името на португалския мореплавател Вашку да Гама – откривателят на морския път до Индия. Мостът е грандиозен и е едно изключително технологично постижение, което прекосява устието на река Тежу. Има 6 пътни ленти, които ще бъдат увеличени на 8, когато дневният трафик надмине 52 000 автомобила. Изчислено е, че мостът ще издържи на вятър със скорост 250 км, както и на силни земетресения.

“Новият мост”, Ронда

 


Макар и малко по размери, градчето Ронда се слави с много неща и едно от тях е Новият мост. Това е най – голямата забележителност и сърцето на града. Разположен над каньона Тахо, мостът има дългогодишна история, която разказва, че вътрешните помещения на моста са се използвали за затворнически килии в миналото. Първият опит да се построи мост там, е бил през 1735 г., но за съжаление той се срутва малко след като е завършен. Веднага след това започва вторият опит за изграждане на нов мост и той бива напълно успешен, като самият процес на застрояването отнема около 40 години.
Снимки: Pixabay

Подобни новини

Вашият коментар