Крум Зарков: Гледаме пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс”! (ВИДЕО)

Крум Зарков: Гледаме пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс”! (ВИДЕО)

Гледаме пореден епизод от сериала “Опраскване на Изборния кодекс”!, заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Крум Зарков.

БСП свика пресконференция на “Позитано” 20, след като станаха ясни намеренията на управляващите да ограничат прилагането на машинното гласуване. От ГЕРБ обявиха законодателни намерения – да премахнат машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

С предложението си за отмяна на машинното гласуване управляващите доказаха, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава, продължи Крум Зарков, цитиран от “Фокус”.

„Демократичните държави изборните правила не се пипат поне една година преди избори. У нас всеки път в навечерието на избори променяме ИК. В правовите държави законите са характерни със своята устойчивост и необратимост. Ние не отговаряме на критериите за демократична и правова държава както днес управляващите го доказаха с предложението си за отмяна на машинното гласуване“, допълни Зарков. „Днес след като всячески се опитаха да опорочат машинното гласуване, след като за малко да отменят преференциите, след като силово се опитват да подчинят всеки опозиционен глас, дори скромното постижение за постепенно въвеждане на машинно гласуване, което да ограничи някои, характерни за българската изборна система, феномени, беше практически отменен“, каза още Зарков.

Демокрацията не е евтино нещо, но ако се стремим към нея трябва да изхарчим определени средства, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов по повод на аргументите на управляващите, че машинното гласуване е много скъпо. Проданов обаче посочи откъде биха могли да се спестят пари: „При пълно въвеждане на машинното гласуване бихме спестили пари първо от хартия и от печатниците, от които печатат бюлетините. Би могло да се говори за по-малък брой СИК. В момента на местни избори, ако СИК са от 9 души, може да се помисли за 5 човека.“ Проданов обърна внимание, че на участниците в организацията на изборния процес се заплаща в изборния ден. Затова тезата на управляващите за скъпото машинно гласуване е неоправдана и невярна.

Управляващите сигурно искат да се гласува като веднага след 1989 г. – с цветни бюлетини, посочи зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване, но управляващите искат решенията да се взимат като на конгрес на ГЕРБ, продължи той.

“30 години живеем в демокрация. Спомням си, че първото ми гласуване беше през 89 г., от няколко години вече синът ми гласува, т.е. близо 2 поколения. От днес мисля, че обратното броене започва. ГЕРБ спират парите за партиите, след това отменят машинното гласуване. Аргументът е, че било трудно с тези преференции и там, хората не можели да се оправят. Да отменим и преференциите. Такъв опит за отмяна на преференциите беше направен само преди няколко месеца и БСП напусна заради това НС. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Добре е да отменим и интегралната бюлетина, тя е много сложна. Най-добре е тогава да върнем цветните бюлетини. Нула лв. субсидия и цветна бюлетина 1989 г. Баща ми ме събуди и ми каза: „Отивай да гласуваш има една розова, много прилича на нашата. Гледай да не я объркаш“, обясни още Добрев.

По думите му никой не е състояние да ни върне в изходна позиция отново. „Тогава предлагам да отменим изцяло гласуването и да въведем губернатори. Всъщност Народното събрание е един страхотен разход и един човек се справя добре и във всяка една от дисциплините. Смятам, че демокрацията дори няма да има нужда от средства“, коментира още заместник-председателят на БСП.

„Местните избори имат най-много нужда от подобен тип гласуване, защото само един – два гласа могат да променят съотношението в общинския съвет. Само един, два или пет гласа могат да направят някой човек общински съветник с преференциите. Те не го искат, защото най-добре е всички решения да се взимат като на конгрес на ГЕРБ. Всички са за, нула против, и нула въздържали се“, подчерта още Кирил Добрев. Той подчерта, че БСП няма да се предаде в своята битка за демокрацията. „Нас не ни свързват пари, обществени поръчки, а много други неща. Знам, че въпреки всички затягането на примката на демокрацията, БСП ще се справи в тази битка“, обяви още Добрев.

Пресконференция на БСП

Подобни новини

Вашият коментар