Отстраняват Пламен Николов от шефското място в Окръжна прокуратура Добрич

Отстраняват Пламен Николов от шефското място в Окръжна прокуратура Добрич

Окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, ще бъде отстранен от длъжност административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич, поради изтичането на управленския му мандат. Временно изпълняващия същата длъжност ще остане на поста до приключването на конкурса за титуляр.

Мястото административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич е предложено на Златко Тодоров. Номинацията е на главния прокурор Сотир Цацаров и тя ще бъде гласувана на 23 юли.

Припомняме, че в момента тече конкурс за мандат на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич. Кандидатите са трима – Радослав Бухчев, Станислав Георгиев и настоящият  – Пламен Николов. Преди дни процедурата бе спряна, тъй като на сегашния трябва да се извърши атестация. Последната се прави от нарочна Атестационна комисия към Висшия съдебен съвет. В нея се изготвя оценка на работата на кандидата и той бива или не, допуснат до самия конкурс.

Златко Тодоров, който беше един от кандидатите на предния конкурс за административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич, в момента е заместник на административния ръководител. Той бе избран за поста от ВСС. Тодоров е завършил полицейската школа в Симеоново. Бил е за кратко служител на МВР. След това следовател в Окръжната следсвена служба в Добрич и прокурор.

Ако Златко Тодоров приеме да изпълнява временно задълженията на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич, Пламен Николов би трябвало да освободи и кабинета, в който се помещава към момента.

Проверка на в. „Добруджанска трибуна“ установи, че отстраняването от длъжност на титуляра до провеждането на конкурса е законоворегламентирана. Тя се прилага с цел всички участници да бъдат равнопоставени.

Практиката обаче не е еднозначна и не се прилага задължително. В други области участници в конкурса са врид.

Само по себе си отстраняването на Пламен Николов е знаково. Вече е ясно, че оценката за работата на Окръжна прокуратура Добрич, под негово ръководство, е под задоволителната. Междувременно Пламен Николов претърпя няколко проверки, включително и комплексна за работата му и като ръководител и като прокурор. Според неофициална информация и двете са приключили с не добър резултат за Пламен Николов. Тези факти не му дават особено основание да кандидатства за втори мандат, но опирайки се на „опита“, който има същият се пробва в конкурса.

Запознати с правото и с поведението на Пламен Николов прогнозират, че след изготвянето на атестацията за участието му в конкурса, най-вероятно той ще я обжалва. Това ще отложи избора във времето поне с половин година. Същите коментират, че вероятно Пламен Николов е планирал през това време да продължи да управлява държавното обвинение в Добрич.

Ако Златко Тодоров откаже да приеме временното изпълнение на задълженията на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич, най-вероятно мястото ще бъде предложено на друг, но на него няма да остане Пламен Николов.

Абсолютно невъзможно за врид да стане вторият заместник на Пламен Николов – Виолета Великова.

В началото на миналата година Пламен Николов поиска поименно за втори негов заместник да бъде назначена Виолета Великова. Направи го, нарушавайки собствената си концепция за управление. В официалния документ той декларира, че втори заместник не му е нужен защото няма толкова работа. След това поиска именно Виолета Великова с обяснението пред журналист: „тя беше най-малкото зло“.

Малко след назначаването на Виолета Великова за зам. избухна скандал. Оказа се, че синът й е задържан с наркотици и месеци наред по разследването не се случваше нищо. Наблюдаващ прокурорк по него е подчинената на майката Виолета Великова – Румяна Желева, сама по себе си подсъдима за престъпления от общ характер.

След като главният прокурор Сотир Цацаров бе сизиран от журналист за конфликта на интереси по разследването на прокурорския син в Добрич, той иззе делото и го разпредели на Шумен. Синът на зам.-окръжния прокурор Виолета Великова, вече е подсъдим наркотици.

rns.

Подобни новини

Вашият коментар