От следващата учебна година се разкриват нови паралелки по професии с недостиг на кадри на пазара на труда в Долни чифлик, Суворово и село Михалич

От следващата учебна година се разкриват нови паралелки по професии с недостиг на кадри на пазара на труда в Долни чифлик, Суворово и село Михалич

Нови паралелки по професии с недостиг на кадри на пазара на труда предстои да бъдат разкрити от следващата учебна година във Варна и областта. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление по образованието в града Венцеслава Генова.

По думите ѝ нова професия, която е предвидена в държавния план-прием е „Съдебен служител“, специалност „Съдебна администрация“. Тя е обявена от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна. Професия, по която за пръв път ще се осъществява прием е също „Техник по транспортна техника“, специалност „Пътностроителна техника“ в ПГ по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ в град Суворово.

По професията „Деловодител“, специалност „Деловодство и архив“, за първи път ще се набират ученици в Обединеното училище „Васил Левски“ в село Михалич.

Според Венцеслава Генова, професии с недостиг на кадри на пазара на труда са деловодител, електромонтьор, техник на електронна техника.

„Опитваме се да произвеждаме средни кадри за системата на предучилищното и училищното образование, защото недостигът на кадри е много голям. Има и още една професия, отново „Помощник-възпитател“, но в СУ „Васил Левски“ в Долни чифлик“, обясни Венцеслава Генова.

Диана СТОЕВА

Агенция Фокус

Подобни новини

Вашият коментар