Най-добрите градове за пътешественици-изследователи

Най-добрите градове за пътешественици-изследователи

Те са удобни за придвижване пеша, чрез велосипед или обществен транспорт

Новият индекс на TravelSupermarket класира градовете според възможностите, които те предоставят на туристите да ги изследват, така че да задоволят любопитството си за мястото в най-голям степен. Подреждането е направено въз основа на редица критерии, включително колко добри са транспортните връзки, цените, таксите, опциите за наемане велосипеди и пр.
На първо място в класацията е Барселона с обща оценка 81.3. Градът остави всички други зад себе си благодарение на своите 345 налични пешеходни турове, 6 000 велосипедни такива, ефикасно метро, а не на последно място и относително приемливите цени.
Второто място в класацията е за други испански град – Мадрид, който има обща оценка от 75.7 точки. Ето и целия топ 10:
 1. Барселона, Испания
 2. Мадрид, Испания
 3. Шанхай, Китай
 4. Пекин, Китай
 5. Истанбул Турция
 6. Париж, Франция
 7. Мексико Сити, Мексико
 8. Лондон, Великобритания
 9. Ню Йорк, Ню Йорк
 10. Токио, Япония
Благодарение на своите общо 13 600 велосипеда за наемане Лондон например е четвъртият най-добър град по този конкретно показател. По отношение на обществения транспорт е на десета позиция. Британската столица има и 498 пешеходни тура, но губи точки като цяло заради високите такси.
В другия край на спектъра е Лас Вегас, който е класиран като най-лошият град за проучване. Там има едва 33 пешеходни тура и едва 1% от придвижванията се извършват пеша. САЩ като цяло са зле представени.
„Откриване на нови градове, проучване на нови култури: това е огромна част от модерните пътувания и е по-лесно от всякога“, казва Джоуи Тайсън, редактор в TravelSupermarket.
„Но ако разполагате само с няколко дни, за да извлечете максимума от града, това може да бъде предизвикателство“ допълва той и обяснява, че пътешествениците се оглеждат за добре свързани градове, лесни за придвижване, а в идеалния случай и евтини.
Ето кои са 10-те най-зле класирани според индекса:
 1. Лас Вегас, Невада
 2. Дубай, ОАЕ
 3. Сиатъл, Вашингтон
 4. Лос Анджелис, Калифорния
 5. Маями, Флорида
 6. Филаделфия, Пенсилвания
 7. Бирмингам, Великобритания
 8. Торонто, Канада
 9. Мелбърн, Австралия
 10. Абу Даби, ОАЕ

Подобни новини

Вашият коментар