Живеем в свят, все по-свързан от технологиите

Живеем в свят, все по-свързан от технологиите

Живеем в свят, все по-свързан от технологиите

Основно предизвикателство ще е киберсигурността и това как компаниите ще постигнат единни и достатъчно високи критерии за защита

Умни градове и села, умни решения за цялостна свързаност и ефективност във всичко и на всичко… Но умни ли ще са хората да правят това по умен начин? Срещаме ви с Радослав Кошков, за да „нарисува” картината на бъдещето, за което като бизнес лидер работи. Той е регионален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Македония и Косово и е първият българин, който отговаря за операциите на индустриална група в четирите балкански държави. Присъединява се към екипа на компанията през 2000 г. и преминава през различни нива и позиции.

Към какво ли бъдеще ни води „Шнайдер Електрик”?

Всичко в наши дни става много по-свързано от преди. Границите се размиват – и не само границите между страните стават по-отворени, но и границите между различните сфери на бизнес не са това, което бяха. Т. нар. smart технологии отварят пространство за нови продукти и решения, които поставят в конкурентна позиция компании, работили доскоро в съвсем различни сектори. А скоростта, с която се движат процесите, постоянно нараства. Всичко това се дължи на свързаността между устройства и достъпът на все повече хора до тази свързаност. Това е в основата и на нашата платформа EcoStruxure, която свързва продукти, софтуери и big data и позволява цялостно управление на сгради, мрежи и индустриални процеси. Тя предлага анализи и съвети за оптимизация и поддръжка.

Концепцията Smart city

Темата Smart city е естествено продължение на разговора за свързаността. Нашата компания има множество проекти в различни точки на света, в които управлението на множество градски системи е обединено в една обща свързаност. Умният град е именно сбор от системи, които не работят изолирано една от друга, а обменят данни и информация за настъпили събития, така че градът да реагира като организъм и да изразходва ресурсите си оптимално и осигурявайки възможно най-добри условия за гражданите.

Ефективността и устойчивото развитие

Колкото по-ефективни сме в потреблението си, колкото по-дълбинно извличаме от ресурсите си, толкова по-устойчиво ще бъде бъдещето ни. Да намалим потреблението на енергия в глобален план обаче е невъзможно, дори напротив – световното енергийно потребление непрекъснато нараства. В „Шнайдер Електрик” вярваме, че достъпът до енергия е основно човешко право, и сме убедени, че всички хора трябва да имат това право. Единственият ключ към бъдещето остава ефективността – енергийният мениджмънт и все по-ефективното потребление. Да измерваме, да знаем какво точно потребяваме, непрекъснато да отстраняваме несъвършенствата и да подобряваме производителността, това е правилният път.

Градът на бъдещето

Реалността може би ще изненада и най-смелите ни мечти. Допреди масовото навлизане на интернет, технологичните фантазии бяха насочени към летящи коли и други решения, които са все още далеч от ежедневието ни. Но вижте какво стана – никой не можеше да предвиди съвременната свързаност – вече може „да говориш“ с климатика си у дома, докато си на работа, и да имаш в джоба си устройство, което събира в едно и заменя десетки други устройства. В бъдеще градовете ще бъдат все по-ефективни и удобни – това трябва да е ангажимент и цел както на технологичните компании, така и на всички нас като граждани.

Умно село

Вече не е мираж да има села, в които модерните технологии са част от живота. Дори в България има компания, която предлага смарт решение за кошери. Това е пример колко безкрайни може да са приложенията на вече създадените технологии. Новите поколения, родени и израснали изцяло в дигиталната епоха, ще навлизат в зрелия живот и така по естествен начин ще се стигне до проникване на дигиталното навсякъде и във всичко. Има все повече хора, дори и в България, които живеят на село, но са напълно „свързани“ и комбинират технологиите с традиционната средата около тях.

Бизнесът и развитието

Като свързан с все повече публични услуги, бизнесът ще трябва да бъде все по-отговорен. Основният инструмент за това е здравословната конкуренция. Макар да прави средата за работа по-трудна в някои отношения, присъствието на все повече компании на този терен подпомага развитието. Идеята на „свързаността“ е да има свободата да се интегрират всякакви устройства, дори и „конкурентни“. Основно предизвикателство ще бъде киберсигурността и това как компаниите ще постигнат единни и достатъчно високи критерии за защита.

Несъразмерност

Неравномерното технологично развитие на големите градове по света и дисбалансите, породени от различните финансови възможности, са факт. Но технологиите могат да помогнат както да електрифицираме най-бедните общности и да съдействаме за включването им, така и да управляваме правилно и да прекратим разхищенията в по-богатите райони. Постоянно възникващите нови технологии може да бъдат приложени по много начини и именно в тях можем да търсим ключа към осигуряването на равен достъп и по-високо качество на живот за всички.

Технологиите не са самоцел

Човекът е винаги застрашен от самия себе си. Все пак мисля, че в бъдеще ще развием култура, която да възпира потъването в самоцелни технологични посоки. Ако в крайна сметка едно техническо решение не е полезно за никого, то е обречено на кратък живот.

Фирмен профил

“Шнайдер Електрик” е компания, създадена във Франция. Постепенно тя става глобална и преди 20 години разширява територията на своето производство и пазари, като идва и у нас чрез дружеството си “Шнайдер Електрик България”. Концернът предлага решения в областта на енергийния мениджмънт и покрива сегменти от генерацията на електроенергия, през преноса до крайното потребление, като предлага решения в редица индустрии. През 1999 г. се извършва успешна приватизационна сделка за обособена част от завода за електроапаратура в гр. Перущица. През 2007 г. компанията открива нов завод в Пловдив, където са преместени поточните линии и производството от Перущица.

Подобни новини

Вашият коментар