Нинова в Габрово: Може с ДПС. Структурите сами ще решават за коалиции за изборите, но без ГЕРБ!

Нинова в Габрово: Може с ДПС. Структурите сами ще решават за коалиции за изборите, но без ГЕРБ!

Ръководството на БСП дава пълна свобода на областните, общинските и районните структури на партията да правят местни коалиции за предстоящите избори за кметове и общински съветници на 27 октомври. Единствената забрана е обединение с ГЕРБ. Това обяви лидерът Корнелия Нинова на национално съвещание в Габрово

Обединения с ДПС, ВМРО, НФСБ и “Атака” са разрешени, каза Нинова след като широкото ръководство на партията утвърди предизборната платформа за местния вот.

„За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове. Радвам се, че сме първата политическа сила, която ще обяви платформа, защото сега я обсъдихме – получи се много хубава и сериозна дискусия”.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след края на националното съвещание на левицата в Габрово.

Тя посочи няколко акцента от платформата за местните избори, сред които е реалната децентрализация в общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци върху доходите на хората – да бъдат на тяхно разположение за дейности в общината. „Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения без да ги обезпечават финансово”, поясни лидерът на левицата.

По думите й средствата в държавата се разпределят субективно –извън бюджета, по решение на един човек. „Въпросът е принципен – няма значение коя партия управлява – не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините”, каза тя. Нинова посочи и втори акцент от платформата на БСП за предстоящите избори – запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия, тоест всички общински услуги да бъдат от общински дружества. Тя добави, че по разчети на досегашни кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата.

„Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една конкретна, силна и възможна платформа – даваме на нашите кандидати политиката, с която те тръгват в кампанията още от утре, надявам се, защото вече имаме номинирани кандидати в страната, минали са конференциите”, заяви още Нинова.

„Другото решение, което взехме, е да търсим партньорства за местните избори. Решението е на базата на коалиция „БСП за България” и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е – никаква коалиция с ГЕРБ”, каза още Корнелия Нинова.

След Националното съвещание на БСП в Габрово, десетки социалисти
поднесоха цветя на паметната плоча на Бузлуджанския конгрес. Сред тях бяха зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“  Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов, евродепутатът Цветелина Пенкова, председателят на ГС на БСП – София Калоян Паргов, председателят на ОблС на БСП – Кърджали Милко Багдасаров и Десислава Йорданова, председател на БСП р-н Западен в Пловдив .

Подобни новини

Вашият коментар