Прокурори, следователи и служители на съдебната власт от цялата страна изразиха публична подкрепа за Иван Гешев

Прокурори, следователи и служители на съдебната власт от цялата страна изразиха публична подкрепа за Иван Гешев

Само в следобедните часове в петък със становища и декларации излязоха от АП-Бургас, ОП и РП-Видин, РП-Стара Загора

В петък през целия ден лавинообразно нарастваше подкрепата за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, която държавни обвинители, разследващи и служители на съдебната власт от цялата страна изразиха с нарочни декларации и становища, адресирани до Пленума на Висшия съдебен съвет.
В края на работния ден подкрепа дойде от Апелативна прокуратура – Бургас. “Убедени сме в професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев и това, че той ще бъде гарант на независимостта на съдебната система, в частност на Прокуратурата”написа апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. От държавното обвинение в Бургас се противопоставят на опитите за намеса на политически субекти и икономически формирования в процедурата по избор на следващия “обвинител №1”.
С общо становище в подкрепа на Гешев излязоха и от Окръжната и Районната прокуратури във Видин.“Определено Гешев притежава необходимите лидерски качества, способност за ръководене и работа в екип, решителност при изпълнение на служебните си задължения и желание за утвърждаване ролята на Прокуратурата като гарант за правовия ред и за защита на правата и законните интереси на гражданите”, написаха прокурори, следователи и служители от Видин.
С декларация излязоха и прокурорите и служителите от Районната прокуратура в Стара Загора. Те призовават членовете на кадровия орган да не се поддават на външен натиск и да вземат своето решение при избора на бъдещия главен прокурор “единствено въз основа на личното си вътрешно убеждение” и след като се съобразят с професионалните и нравствени качества на номинираните и изискванията на закона.
Очакванията са, че в понеделник, когато ще се проведе последното заседание на Пленума на ВСС, на което могат да се правят номинации подкрепата за кандидатурата на Иван Гешев от негови колеги от цялата страна да продължи.

Подобни новини

Вашият коментар