Иван Гешев остава единствената номинация за главен прокурор

Иван Гешев остава единствената номинация за главен прокурор

Последният, четвърти пленум на Висшия съдебен съвет се проведе днес. Кандидатурата на заместник главния прокурор Иван Гешев за главен прокурор беше подкрепена от 17 членове на ВСС. Според правосъдния министър Данаил Кирилов наличието само на една кандидатура е историческо събитие, предаде БНР.

„Предложението на прокурорската колегия, които са номинирали Гешев, е проявление на принципа на магистратско самоуправление и го зачитат като съсловно предложение. Това съответства на измененията на Закона за съдебната власт, приети през 2016 г.“, заяви Кирилов и добави, че той и да направи номинация, подкрепата ще бъде в рамките на 14 гласа.

„Това означава да не се стигне до избор и да се създаде предпоставка за противопоставяне на колегите, което не трябва да се допуска“, подчерта той. Гешев беше предложен от 11 прокурори, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии.

Изборът ще се проведе на 24 октомври 2019 г. Данаил Кирилов поиска от Пленума на ВСС да се направи и външен одит на системата за случайно разпределение на делата. Предстои това предложение да бъде гласувано от съдебните кадровици.

Подобни новини

Вашият коментар