Ще сработи ли решителният ход на Полша срещу “изтичането на мозъци”

Ще сработи ли решителният ход на Полша срещу “изтичането на мозъци”

За полските младежи от падането на Желязната завеса насам чужбина винаги е била повече от примамлива перспектива за работа. Така милиони поляци, особено след присъединяването на страната към ЕС през 2004 ., отправиха погледи на Запад с надежда за намиране на щастието в някоя по-развита държава.

Днес този проблем с изтичането на мозъци е толкова голям, че правителството във Варшава решава да предприеме специални мерки, които да се противопоставят на процеса.

Част от тези мерки представлява и влизащия в сила тази седмица закон, който премахва данък общ доход за близо 2 милиона работещи млади хора.

По думите на премиера на страната Матеуш Моравецки освобождаването от данъци ще доведе до нови възможности за младите хора, “така че да съответстват на тези, които са им на разположение на Запад”.

От 1 август поляците под 26-годишна възраст, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (22 557 долара) годишен доход, ще бъдат освободени от 18-процентния данък върху доходите, който е валиден в страната. Тази помощ е повече от щедра, като се вземе предвид факта, че средната заплата в момента за страната е малко под 60 000 злоти (15 700 долара) годишно.

Според оценките на правителството във Варшава около 2 млн. души се класират за тази форма на държавна помощ, което дава надежди, че младежите в трудова възраст – една от най-рисковите за емиграция групи в страната – ще предпочетат да останат в родината си и там да градят кариера.

Когато Полша и седем други страни от Централна и Източна Европа се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г., нейните граждани получиха правото да работят в целия блок без нужда от разрешение за работа или виза. Това доведе и до съответния “теч” към държави от Западна Европа като Великобритания, Испания, Франция, Германия и др.

По думите на премиер Моравецки по време на вкарването на новия закон за обсъждане в парламента за последните 15 години около 1,7 милиона поляци са напуснали страната.

“Сякаш целият град Варшава си замина оттук… това е гигантска загуба. Това трябва да приключи. Младите хора трябва да останат в Полша”, каза той.

Цялото това изселване на хора от страната дава своето негативно отражение и върху икономиката.

“През последните три-четири години започнахме да забелязваме недостиг на работници и осъзнахме, че се нуждаем от тези хора обратно”, коментира Барбара Янцевич, която ръководи отдел “Икономика на миграцията” в Центъра за миграционни изследвания във Варшава.

Кинга Китовска е една от тези, които са напуснали Полша. На 22 години тя е корпоративен анализатор в една компания в Лондон. В британската столица тя е дошла за да учи, но избира да остане да живее в страната, след като получава работа в областта на финансите.

Макар да смята, че предложението на правителството е щедро, то обаче не е достатъчно, за да я убеди да напусне работата си и да се върне обратно в Полша.

“Не мисля, че това е начинът да накараш младите хора да останат в страната. Тук става въпрос за изграждането на възможности и отварянето на сектори, които са привлекателни за младите хора в момента”, обяснява Китовска.

Експертите по имиграция също не са убедени, че стратегията ще сработи.

“Не всичко е в парите. Изследването върху младите полски мигранти във Великобритания, което направихме, показва, че често те напускат страната като своеобразен ритуал за преминаване в света на възрастните, при който те се махат от страната, за да се измъкнат от семействата си и да получат известна независимост”, обяснява Хедър Ролф, ръководител на екипа по заетостта и социалната политика в Националния институт за икономически и социални изследвания, мозъчен тръст в Лондон.

Кинга Китовска се съгласява с това твърдение – макар и важна, заплатата не е основен приоритет. Тя търси възможности, а не “пари в краткосрочен план”.

Позицията, на която работи тя в момента в Лондон, на практика не съществува в Полша. Повечето работни места във финансовия сектора там са свързани с изнесена администрация на бизнеси или центрове за поддръжка, но не и същинската работа, която нейната компания върши.

Великобритания е най-популярната дестинация за полските мигранти от 2004 г. насам – почти 1 милион поляци живеят на Острова в момента. Въпреки сериозното икономическо развитие, което Полша бележи през последните години, заплатите там все още са значително по-ниски, отколкото във Великобритания.

“18-процентната данъчна пауза е голяма, но тя все още не затваря пропастта в заплатите между Полша и Англия”, каза Янцевич.

Освобождаването от данък за младите хора е едно от обещанията, които управляващата партия “Право и справедливост” (PiS) даде преди европейските избори през май. Торбата с обещания обаче още не е затворена, тъй като през ноември в Полша има насрочени и ключови парламентарни избори.

Правителството очаква пакетът за социално подпомагане, който включва и нови обезщетения за семейства с деца и бонус пенсии, да струва 40 милиарда злоти (10 милиарда долара). Моравецки настоява, че реформите са инвестиции в обществото и икономиката. И макар законът да получи огромна подкрепа в доминирания от PiS полски парламент, той предизвика и някои критики.

Ришард Петру, член на парламента за опозиционната партия “Сега!”, нарече мярката “изключително измамен популизъм”. В свое изказване пред парламента той заяви, че новият закон, вместо да подобри нещата за младите, вероятно ще доведе до намаляване на заплатите от работодателите, за да плащат на служителите си същото, което са им плащали и след облагане с данъци.

“И какво ще се случи, когато навършат 26 години? Те ще бъдат съкратени, защото изведнъж ще станат твърде скъпи”, добави депутатът.

Според него също така тази мярка едва ли ще засегне онези поляци, които действително мислят дали да не се завърнат в страната си, тъй като хората започват да се замислят за това на малко по-късен етап – в края на 20-те или в началото на 30-те си години.

И все пак новият закон може да помогне на онези, които в момента се колебаят дали да не напуснат страната.

“Това е много по-важно за онези, които все още са в Полша и още не са емигрирали ,защото насърчава по-стабилна заетост и им дава някаква полза. Така те може да са по-склонни да останат в Полша”, казва Янцевич.

Дори ако политиката не работи по предназначение, полските хора може да преразгледат британското си бъдеще. Спадът в стойността на лирата след референдума за Брекзит през 2016 г. направи работата във Великобритания много по-малко привлекателна. Самата атмосфера на Острова също стана по-враждебна спрямо чужденците, тъй като именно мигрантите – както от държавите от Близкия изток и Северна Африка, така и тези от Източна Европа, бяха основна тема по време на референдума.

Статистиките на британската полиция също така показват, че престъпления от омразата срещу имигранти след референдума бележат сериозен ръст.

Объркването около Brexit и бъдещата миграционна политика на страната вече отблъсква хората. Така че статистиките отчитат, че вече повече поляци напускат Великобритания, отколкото пристигат там.

Така че в един момент може да се окаже, че политиките на британското правителство по отношение на Брекзит и все по-явната британска враждебност към мигрантите са по-ефективни от всякакви данъчни облекчения, за да накарат поляците да се завърнат у дома.

Подобни новини

Вашият коментар