“Какво ще правиш на Пампорово през лятото?”

“Какво ще правиш на Пампорово през лятото?”

“Какво ще правиш на Пампорово през лятото? Пампорово е за ски през зимата, сега е време за “Градина” и Слънчев бряг.” Думите са на един приятел, с когото се чувам по телефона, малко преди да тръгна за курорта в Родопите по случай откриването на летния туристически сезон там. И той не е единственият на мнение, че извън снега и пистите планинските курорти са нещо не кой знае колко интересно – нещо като да идеш на море през февруари.

Истината обаче е съвсем друга. През последните години идеята, че лятото трябва да се ходи на море, до голяма степен успя да си присвои “верния отговор” на онзи прастар въпрос “На море или на планина?”.

А планината определено има какво да предложи на едно семейство, търсещо почивка от големия град. Особено ако тази планина е Родопите.

Вероятно същото недоверие са изпитвали и съгражданите на Никола Чичовски в Чепеларе, когато в началото на 30-те години на миналия век той решава да строи пансион за летовници в планината, където според тях никой не би искал да почива.

Той обаче поставя основните на това, което впоследствие се превръща в Пампорово и с годините дори най-големите му критици замлъкват. Днес курортът е сред водещите дестинации за зимен и ски туризъм у нас, но амбициите на местните са да се възвърне славата на мястото и като ключова дестинация за лятото.

Регионът привлече внимание през тази година покрай сериала “Дяволското гърло”, в който един от основните мотиви беше именно завладяващата атмосфера и живописните пейзажи на Родопа планина. И ако красивите кадри в епизодите са накарали някои да се замислят да посетят региона, за да видят сами какво има да покаже планината извън ски пистите си, то за туристическия бизнес в региона водеща задача е да излезе от имиджа на просто “зимен курорт”.

И първата голяма стъпка за това вече е направена. На 29 юни беше открит официално първият летен туристически сезон за курорта.

Само подготовката на летния сезон е отнела цяла една година на усилена работа, но според Мариян Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД, има още неща, които тепърва ще се представят. По негови думи тази година е едва началото и тепърва предстои да се гради – както атракциони за туристите, така и репутация.

“Не можем да очакваме чудеса от един път, но виждаме тенденция от засилване на потока от туристи лятно време към планините, тъй като тези жеги, тези непрекъснати дъждове допринасят все повече за развитието на планинския туризъм”, коментира той.

Определено обаче тук не става въпрос само за бягството от жегите, за около 260-те слънчеви дни в година, или дори и за чистия планински въздух (изпълнен с отрицателни йонни частици), с който местните толкова много се гордеят. Причината, заради която наистина си струва човек да посети Пампорово, е цялостното усещане, което те заобикаля, когато си там.

В Родопите има нещо магическо – някаква древна, стара магия, която се е пропила в корените на дърветата, в скалите и в самия въздух. Когато сутрин излезеш на терасата в хотелската стая и погледнеш към гората, над която все още се стелят мъглите, разбираш това усещане – сякаш си попаднал в някое от онези места от легендите.


“Far over the misty mountains cold…”
И в един момент имаш усещането, че 13 джуджета, един хобит и един Гандалф се прокрадват между боровете, докато ти си пиеш сутрешното кафе…

И всичко това на фона на един почти вълшебен покой, който цари наоколо. Тази комбинация прави курорта прекрасен избор за семейна почивка далеч от шума, тълпите и глъчката, които могат да се очакват от големите курорти.

Самата планина е богата на митове и легенди, на тежки родопски песни и на истории, които местните са готови да споделят, стига човек да има желанието да ги изслуша.

Извън думите за магия и пленителни истории, разказани на по чаша ракия – Пампорово има базата да предостави мечтаната почивка на всеки един от членовете на семейството – от класни хотели с перфектно обслужване, през културен и етнографски туризъм до екстремни приключения с блъскащ адреналин в кръвта.

Ключова роля за летния сезон в Пампорово обаче играе Туристическият център на курорта, който обединява в себе си огромно разнообразие от предлагани активности, туристически маршрути, занимания и атракциони, събрани в радиус от около 40 км. Оттам могат да се координират всички дейности, да се планират маршрути за разходки и да се предлагат организирани пакети за предлаганите активности.

“Черешката на тортата в Центъра е гарантираната седмична програма, в която всеки ден има различна активност, която е гарантирана. Дори и само един човек да дойде и да се запише, ние провеждаме планираното. Включени са разнообразни дейности в седмичната програма. Имаме посещение на пещери, имаме посещение на адвенчър паркове, имаме пешеходни преходи, конна езда и т.н.”, обяснява Станислава Николова от Центъра.


“Туристически център “Пампорово” – снимка: “Пампорово” АД

Именно с този елемент на 100% гарантираност на услугата се гордеят – дори и един-единствен човек да се запише за конкретното събитие, планирано за деня, то се провежда. По думите на Асен, ръководител на летните програми на туристическия център, това е вероятно единствената подобна услуга в Европа.

В програмата се включва джип сафари, пещерно приключение до пещера Ухловица, разходка по живописната екопътека “Каньона на водопадите”, целодневна екскурзия до Триградското ждрело, пещерата “Дяволското гърло” и Буйновското ждрело с Ягодинската пещера, скално катерене край екопътека “Невястата”, велосипедно приключение (определено по трудност според желанията на туриста), както и преход, показващ най-доброто от Пампорово с качване до връх Снежанка.

Извън седмичната програма влизат и посещения за всички други намиращи се в околността дестинации. А те далеч не са малко.

В рекламните брошури, предлагани в Центъра, се виждат 9 пешеходни прехода, 10 велосипедни изживявания и още 11 други активности, сред които возене на алпийски тролей, въжени градини, конна езда, риболов, пейнтбол, а отскоро и тубинг (шеметно спускане по изкуствена трева с нещо като малка шейна).

Тук дори обикновената разходка е изживяване за сетивата, изпъстрено с внушителни гледки и природа, която ти спира дъха. Пейзажи на големи поляни, преливащи в гъсти борови гори и наситено сини езера.

И като споменахме пейзажите – качването на кулата „Снежанка“ и на лифта за Смолянските езера е просто задължително. Картината, която се разкрива пред теб, е наистина зашеметяваща, а самата възможност да си изправен толкова високо над цялата тази местност те хваща за сърцето в смесица от възхищение и респект и те разтърсва.


Гледката от лифта към Смолянските езера е повече от внушителна, особено при спускането. Снимка: Webcafe.bg

И макар че човек може да прави всичко това с децата си, може и да ги остави в центъра, където има специална целодневна програма за деца, където им се организират различни и разнообразни забавления само за тях. Детският център е разделен на две части – за деца до 8 години и за деца от 8 до 12 години.

Там те, в зависимост от интересите си, могат да рисуват, да гледат филми, да играят настолни игри или пък да се учат да стрелят с лък, да скачат на батут или въобще да се радват на разнообразие от игри и занимания.

Така след цял ден активности човек спокойно може да се прибере и да разпусне в хотела. Тук базата на “Пампорово” АД е повече от добра с два големи реновирани хотела от висок клас – “Орловец” и “Перелик”, модерен уелнес център, басейн с олимпийски размери и добри ресторанти с вкусна храна.

Идеята е проста – да имаш предоставено всичко, от което имаш нужда, за да си починеш наистина качествено. А това, в общи линии, е смисълът на почивката.

Подобни новини

Вашият коментар