Руски учени: Яжте сезонни плодове и зеленчуци през август

Руски учени: Яжте сезонни плодове и зеленчуци през август

Специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни (MosGIK) съветват през август да се консумират пъпеши, дини и морски зърнастец (малки плодчета, използвани в древността за лечение на стомашни болести), предаде „Дарик“. 

„За да напълните организма си с витамини, не пропускайте през август пресни череши, грозде и морски зърнастец. Изненадващо, в морския зърнастец се съдържат до 8% мазнини. В медицината маслото от морски зърнастец се използва за лечение на язви и други стомашно-чревни заболявания, посочват от MosGIK пред РИА Новости.

Експертите съветват в горещото време да се включи в хранителния режим и диня – плод с високо съдържание на железни соли, идеално утоляващ жаждата. „Пъпешът и динята могат да доставят на организма липсващите витамин С и каротин“, казват експертите.

Сливите и ранните сортове ябълки традиционно зреят през август. Голямото количество захари в тях определено няма да оставят безразлични почитателите на гурме. А за тези, които поддържат здравословен начин на живот, е необходимо да се отбележи високото съдържание на витамини и полезни макронутриенти в състава на тези плодове и техните хранителни свойства.

Последният месец на лятото ще зарадва и с много здравословни зеленчуци. Доматите, сладките чушки и патладжаните са основните компоненти на августовското меню. „И, разбира се, пресните картофи, богати на нишесте и витамин С. 300 грама картофи могат да задоволят 70-75% от дневната нужда на човека от витамин С“, отбелязват от MosGIK.

Подобни новини

Вашият коментар