Ученици алармират: Вандали посягат на Чудните скали до село Аспарухово

Ученици алармират: Вандали посягат на Чудните скали до село Аспарухово

Един от най-интересните скални феномени у нас – Чудните скали до язовир “Цонево”, се руши. Вандалски прояви и набези на селскостопанските животни в района компрометират скалите. За това алармират група ученици от Варна – участници в проект, посветен на местния фолклор. Децата потърсиха гласност, за да накарат институциите да се задействат в опазването на Чудните скали.

“Не сме установили извършителите, уведомили сме компетентните органи да наложат административни наказания по екологичното законодателство. Предвидени са санкции от 500 до 10 000 лв., а собственикът на имота ще почисти появили се върху скалите рисунки”, казаха за случая експерти от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна.

Учениците от Хуманитарната гимназия пък обясниха, че не са видели извършителите, но са готови да направят всичко възможно, за да спрат такива деяния за в бъдеще. “Този проблем е актуален отпреди 2-3 години, а Чудните скали е символът на село Аспарухово и на това място извършваме проекта за научно-фолклорна експедиция. Обичаме го”, споделят учениците.

“Започнали сме изграждането на видеонаблюдение на главния път, затваряне от двете страни на Чудните скали с бариери и ще съдействаме, с каквото можем”, каза още кметът на село Аспарухово Мария Георгиева.

Подобни новини

Вашият коментар