Българското Черноморие: няколко места, които да не пропуснем това лято

Българското Черноморие: няколко места, които да не пропуснем това лято

Докато хотелиери се тръшкат, че няма хора по морето, а туристи – че цените са високи, лятото e в разгара си, морската вода се стопля и започва да достига перфектните градуси на хладък чай, а слънчевите лъчи не се вълнуват кой какъв бизнес развива и си вършат идеално работата – да придават на кожата карамелен загар.

Ако още не сте решили накъде да отпрашите това лято, предлагаме ви няколко места, проверени и надлежно тествани многократно. Независимо дали сте избрали да отседнете в голям курорт, крайморски град или малко селце, за което туристите рядко се сещат, предлагаме ви няколко места по Българското Черноморие, които си заслужават времето, вниманието и посвещаването на дълги летни дни и нощи.

Къмпинг „Градина”

Това е класика за всеки, който някога е ходил на палатка по българското Черноморие. Това е един от най-старите къмпинги и се радва на поколения къмпингари, готови да прекарат там цяло лято. Намира се на юг, между Черноморец и Созопол, на 30-ина километра от Бургас.

Освен страхотен плаж, къмпингът предлага и чудесни условия за престой – нещо, което би потвърдил всеки, прекарвал седмица или месец там. Хубави и чисти санитарни възли, места за хранене, магазин за хранителни стоки, закусвалня, пицария, сърф училище и дори банкомат – мястото е удобно, независимо какъв е начинът ви на живот извън летния сезон.

За своята “лятна ваканция” къмпинга са избрали и четири щъркелчета, чиито гнезда се намират сред дърветата.

Тази година мястото предлага и бонус – изцяло обновени луксозни бунгала.

Те са създадени в съответствие с модерните екологични норми – хем запазват целостта на пясъка, хем при необходимост могат да бъдат премествани. Може да избирате между бунгало с една или две спални, като всяко от тях има модерен интериор, светла дневна, оборудвана кухня, маса за хранене, просторна веранда, градински мебели и барбекю.

С други думи, ако къмпингарският живот не е за вас, но искате да прекарате няколко дни на „Градина”, това е идеален вариант. Разполагате със собствена баня с тоалетна, но и перфектна гледка към морето.


Ето така изглеждат новите бунгала отвътре.

Плаж „Силистар”

Тук не си говорим само за къмпинг, а за поне един ден, прекаран на вълшебен малък залив с красив плаж, спокойно море и бистра вода. Мястото е магическо и каквото и да си говорим, това един от най-хубавите плажове в България.

Намира се още по на юг – почти до границата с Турция. Разположен е на около 5 километра южно от Синеморец, близо до село Резово.

Защитена местност от 1992 година, Силистар е красиво място с над 500 вида растения, множество видове сладководни риби и бозайници. Там гнездят и около 200 вида птици, част от които – защитени видове.

Недалеч от едноименния плаж се намира и самият къмпинг, а достъпът до него е по неасфалтиран път поради факта, че се намира на защитена територия. Затова и условията, които предлага, са съвсем базови.

Ако искате да се насладите на плажа, може да отседнете в Резово или в Синеморец. От Синеморец можете да стигнете до плажа и пеша, има непопулярна туристическа пътека дотам, но пътят е дълъг и не си заслужава тази разходка в летните жеги.

За сметка на това до Силистар е лесно да се стигне и с кола, като автомобилите се паркират на разстояние от плажа. Ако изберете за престой Резово, там ще имате възможност да се насладите и на конна езда благодарение на намиращата се там конна база.

„Зеленкото”, Царево

Царево няма нужда от представяне сред курортистите. Но има една особена част от градчето, която заслужава специално внимание – Василико (или Стария квартал). Там се чувствате така, сякаш сте се върнали назад във времето. Не че липсват удобни места за настанвяване, напротив.

Но там е съхранен ретро духът на морската почивка, който позволява да видите група възрастни, седнали на по питие на самата улица с китари и стари градски песни на уста. Ако се опитате да направите кратка разходка, придружени от местен, може да ви отнеме доста дълго време – тук всички се познават и винаги спират да си разменят няколко думи.

В района има няколко плажа, част от тях – малки заливчета, които предлагат почивка и удоволствие далеч от привичното за морските курорти. Вероятно най-симпатично от тях е „Зеленкото” – плаж на малък живописен залив, близо до църквата „Успение Благородично”.

И изгревите, и залезите изглеждат вълшебно, гледани от църквата, когато слънцето рисува различни картини в морската вода. На самия плаж има и заведение, така че не се налага да вървите дълго в търсене на храна, напитки или тоалетна. Спокойно място, което може да включите в плана за семейната си почивка. На този плаж няма да видите традиционните орди туристи и съвсем за кратко ще се почувствате в свои води.

Плаж „Болата”

Ако си говорим за красиви, спокойни плажове, такива има не само по Южното Черноморие. Местността Болата е обявена и за един от най-красивите заливи в света. Разположена на Северното Черноморие, тя се характеризира с вълшебни гледки и магическо изживяване. Плажът е чист и спокоен, тъй като не е сред най-търсените места от туристите.

По тази причина в залива се срещат и много видове риби. Скалните и подводните пещери край плажа пък са пример за това, че на мястото е имало живот още преди Христа.

Плажът се намира на 10-15 км от гр. Каварна, близо до село Българево. Оттук се открива и невероятна гледка към нос Калиакра. Пясъкът на плажа е уникане за скалните брегове в района на Калиакра.

Скалите в местността са с червен цвят заради железните окиди върху глината, която запълва пукнатините им. Това придава вълшебни окраски на залива.

С други думи, ако сте почитатели не на шумните пренаселени плажове, Болата е мястото за вас. Подгответе се за духовно преживяване, от което да си тръгнете събрали тен, морски дъх и гледки.

Добавяме и нещо, което всеки, посетил „Болата”, приема за задължително: на тръгване от плажа се отбийте в село Българево, за да си купите плодове и зеленчуци, отглеждани от хората в селото.

Камен бряг

Който не е бил на Камен бряг, е чувал за Камен бряг. Това място е обвито със страст и мистичност, името му напомня за свобода и поезия, защото е сред местата, в които властва природата, а хипи културата не му е чужда. Популятно средище за посрещане на Джулай Морнинг, където в ранното утро на първия юлски ден слънцето докосва първо българските брегове.

И дори да сте пропуснали този момент, за да стигнете до Камен бряг, никога не е късно.

Мястото е любимо за почитателите на дивата природа, а вместо да отседнат в село Камен бряг, където има къщи за гости и места за настаняване, може да останете и на плажа. Брегът край селото предлага възможност да разпънете палатка, места се намират и за туристи с кемпери и каравани.

Мястото е трудно за описване – то трябва да бъде усетено и преживяно.

Подобни новини

Вашият коментар