ООН: Чрез хакерски атаки Пхенян е откраднал 2 млрд. долара

ООН: Чрез хакерски атаки Пхенян е откраднал 2 млрд. долара

Северна Корея е откраднала 2 млрд долара, с цел финансиране на ракетната си програма чрез кибератаки.

Според конфиденциалния доклад на Обединените нации, мишените на Пхенян са били банкови институции и борси за криптовалути. В момента се разследват 35 хакерски атаки, посочват източници на Би Би Си. Разследва се и потенциално “крипто-копаене”, за което Северна Корея използвала мощни компютри за генериране на виртуална валута, която да бъде обменена в чужда.

Докладът също посочва, че действията на Северна Корея срещу борсите за криптовалута за позволили на азиатската страна “да си набави приходи по начин, който е труден за проследяване и не е обект на строг контрол от традиционния банков сектор”.

В отговор, говорител на държавния департамент на Съединените щати заяви пред агенция Ройтерс, че “Вашингтон призовава всички отговорни държави да предприемат действия, с които да се противопоставят на Северна Корея и хакерските атаки, които имат за цел финансиране на незаконните ракетни програми на Пхенян”.

Снощи Северна Корея изстреля две балистични ракети за четвърти път в рамките на две седмици. Според Пхенян съвместните учения между корейските и американски войски са нелигитимни.

Подобни новини

Вашият коментар