Съдът върна в ареста собственика на “ТАД Груп”

Съдът върна в ареста собственика на “ТАД Груп”

Специализираният апелативен наказателен съд върна в ареста собственика на “ТАД Груп” Иван Тодоров.

Аргументите на съда са, че Тодоров е опасен за обществото и трябва да остане в ареста. Паричната гаранция от 100 хил. лева е отменена. Решението на съда е окончателно.

Това съобщават от БНТ като допълват, че днес в съдебната зала се е появил и другият обвиняем по делото – Кристиян Бойков – но съдът отказа да го изслуша.

Исканията на адвокатите на Тодоров той да бъде разпитан не са били уважени. Бойков в момента е на свобода срещу парична гаранция и по думите на защитата е бил готов да даде показания.

Отхвърлено е и искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата.

На днешното заседание са представени нови доказателства по делото като по неофициална информация става въпрос за разпити на нови свидетели и данни за сделки между търговски дружества.

Припомняме, че на 31 юли на първа инстанция спецсъдът пусна ИТ специалиста срещу парична гаранция от 100 хил. лева и трябваше да внесе сумата до 10 дена.

Тодоров беше задържан на Летище София при пристигането му в страната от Канада. Официално му беше повдигнато обвинение в кибертероризъм и подбудителство към кибертероризъм.

Обвинението е във връзка с хакерската атака, при която от Националната агенция по приходите изтекоха личните данни на над 5 млн. българи. Освен Тодоров по случая е обвиняем и друг служител на фирмата – Георги Янков.

Според прокуратурата те са принудили служителя Кристиян Бойков да копира нерегламентирано данни от информационни системи на агенцията и да ги разпространи публично.

По-рано днес преди съдебното заседание Тодоров заяви, че “не е поръчвал нищо” като визираше хакерската атака към НАП и че не се притеснява.

Той отказа повече коменатри по темата, преди да мине следствието.

Подобни новини

Вашият коментар