Изкуственият интелект на Amazon вече разпознава и човешкия страх

Изкуственият интелект на Amazon вече разпознава и човешкия страх

Amazon обяви, че системата ѝ за лицево разпознаване вече може да открие чувство на страх у човека насреща, предават световните медии. Софтуерът, предлагащ цялостна гама инструменти за разпознаване, е част от услугите в облачната инфраструктура Amazon Web Sevices (AWS).
„Подобрихме точността за откриване на емоции“, казват от Amazon и поясняват, че става дума за всички досегашни общо седем на брой: щастие, тъга, яд, изненада, отвращение, спокойствие и обърканост. Към тях се добавя и разпознаване на чувство за страх, става ясно още от изявлението.
Гигантът актуализира софтуера миналата седмица с цел да открива съдържание с кръв, оръжия, насилие, самонараняване, трупове, както и сексуално посегателство.
Използването на изкуствен интелект за разпознаване на подобно съдържание и страх може да бъде особено полезен за подобряването на сигурността. Критиците обаче обръщат внимание, че четенето на емоции може доведе до грешки и по погрешка невинни хора да бъдат определени като престъпници или да се стигне до проблеми на основата на расова или друга дискриминация.
Един от основните въпроси за разрешаване при машинното обучение е именно този за предразсъдъците, които изкуственият интелект придобива. Те се пораждат заради човешките предубеждения, заложени в данните, от които софтуерът се учи.
Технологиите за лицево разпознаване продължават да са обект на множество дебати, включително законодателни и етични. Мнозина се опасяват, че хаотичното развитие на изкуствения интелект може да ограничи някои граждански свободи и да доведе до фалшиви съвпадения и арести. Съмнения има и около данните, използвани за обучение на машините, по-точно за това по какъв начин се придобиват и знаят ли потребителите, че са източници на такива.

Подобни новини

Вашият коментар