Лавандуловите насаждения са се увеличили рязко през 2019 г.

Лавандуловите насаждения са се увеличили рязко през 2019 г.

С 50% са се увеличили площите с лавандулови насаждения за една година в България, като общо засетите площи към момента са 180 хил. декара и има тенденция да се увеличат, съобщава InteliAgro. Анализаторската компания използва данни от Държавен фонд “Земеделие”. Рекордьор по производство е Добруджа, където общата площ от лавандулови насаждения е над 90 хил. декара. Преди две години в областта са били насадени само 33 хил. декара.

Лошите климатични условия през 2018 г. принудиха производителите да увеличат цената на лавандуловото масло до 200 лв. за килограм. Това пък доведе до бум на лавандуловите насаждения. Което пък логично доведе до ситуация, в която търсенето се оказа недостатъчно и инвеститорите от последните две години не могат да си възвърнат парите.

В България 56% от производството на лавандула през 2018 г. се пада на Добрич, 11% за Шумен, 10% Бургас, а Стара Загора е с производствен дял 8%. Така най-голямо е производството в Северна България, докато Южна България се задоволява предимно с предоставянето на разсад за бъдещите производства и задоволява нуждите от допълнителни насаждения, пише в анализа на InteliAgro.

България е една от страните в ЕС, която е основен износител на лавандулово масло. 43% от общият износ на лавандула е от страните в ЕС, като дела на България е 1.3% от общия. САЩ е вторият най-голям износител в света с дял 24%. След нея се нареждат Индия, Китай и Япония.

Подобни новини

Вашият коментар