“Не се продава”: Защо Тръмп иска да купи Гренландия

“Не се продава”: Защо Тръмп иска да купи Гренландия

“Не се продава.”

Човек с финансовите възможности на президента на САЩ Доналд Тръмп едва ли е свикнал често да чува тази реплика. В този случай обаче му се наложи, след като властите в Гренландия публично отхвърлиха идеята островната държава, понастоящем собственост на Дания, да бъде продадена на Щатите.

Тръмп очевидно има интерес към закупуването на Гренландия, който неколкратно е изявил през последните седмици пред различни лица. Мераците на американският президент обаче бързо бяха порязани с едно звучно не.

Макар да е датска собственост, островът се управлява от автономно правителство. Получава правото на такова от датчаните през 1979 г., а през 2008 г. чрез референдум жителите му решават да получи дори по-голяма автономия от Кралство Дания.

На пръв поглед идеята на Тръмп звучи странно, но тя не е лишена от логика. Все пак Гренландия е остров, населен от около 56 хиляди души и чиято територия е на 80% покрита от лед. И макар американският президент да не е разкрил официално мотивацията на своето желание, причини могат да се намерят.

Една от тях е геополитическа – САЩ имат военна база на острова, която според Wall Street Journal приютява радарна станция, част от системата на САЩ за ранно предупреждение за заплахи от изстреляни балистични ракети. Базата се използва от още две служби – Космическото командване на военновъздушните сили на САЩ и от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД).

Втората причина е, че Гренландия предполагаемо има огромни залежи от природни ресурси – като се започне от желязна руда, мине се през рубини, уран, никел, алуминий, мед и др.

Заради ледената покривка на острова огромна част от тези потенциални залежи са недокоснати. Глобалното затопляне, което Тръмп така яростно отхвърля, обаче постепенно променя този факт. През 2019 г. НАСА съобщи за две от най-големите разтопявания на лед в историята на Гренландия. Така с времето ресурсите на острова ще станат по-достъпни.

САЩ и преди са купували земя от други държави – Аляска от руснаците през 1867-а, Филипинските острови от Испания през 1898-а и Вирджинските острови от Дания през 1917 г. Луизиана пък е закупена от Франция още през далечната 1803 г.

Ето защо не е чак такава изненада, че американският президент иска да закупи Гренландия. Такива намерения всъщност е имало и преди. Първият път през 1867 г., когато тогавашният държавен секретар Уилям Сиуард иска да закупи острова от датчаните. Държавният департамент тогава излиза с доклад, че Гренландия заради стратегическото си разположение и богатите ресурси ще бъде отлична придобивка.

През 1946 г. по времето на президента Хари Труман друг държавен секретар – Джеймс Бърнс, отново обсъжда идеята с датския външен министър на среща на ООН в Ню Йорк. Както личи, до сделка не се стига.

Очевидно няма да се стигне до такава и сега, защото правителството на Гренландия отговори на слуховете с остро послание в Twitter – любимото място за водене на политика на самия Тръмп.

“Гренландия е богата на ценни ресурси като минерали, най-чистите вода и лед, рибни запаси, морска храна, възобновяема енергия и е ново място за приключенски туризъм. Отворени сме за бизнес, но не е и за продажба”, написа външното министерство на страната.

Greenland MFA 🇬🇱@GreenlandMFA

is rich in valuable resources such as minerals, the purest water and ice, fish stocks, seafood, renewable energy and is a new frontier for adventure tourism. We’re open for business, not for sale❄️🗻🐳🦐🇬🇱 learn more about Greenland on: http://Greenland.com 

Greenland – The Official Tourism Site. Find your adventure here! – [Visit Greenland!]

All about Greenland. Find travel offers and ideas for your next adventure. Get inspired and plan your trip to Greenland here.

visitgreenland.com

8 334 души говорят за това

От Дания също се чуха коментари срещу идеята на американския президент. Депутатът Ая Чемниц Ларсен коментира пред “Ройтерс”, че първата й мисъл е била “Не, благодаря”.

Бившият министър-председател на Дания Ларс Локи Расмусен сподели в Twitter мнението си, че съобщенията за намеренията на американския президент сигурно са закъсняла шега за 1 април.

От изданието Politico също се пошегуваха с идеята, като съставиха списък с други острови, които американският президент би могъл да купи:

  • Великобритания (така ще се улесни бъдещата презокеанска търговия);
  • Ирландия (голям успех за Великобритания, защото на Обединеното кралство така ще му се размине спорният ирландски въпрос, който спъва Брекзит);
  • Великденски остров (ама няма интернет…);
  • Нова Зеландия (предполагаемо само след Шотландия по брой голф игрища на глава от населението);
  • Княжество Сийланд (което реално е изоставена военна платформа и не е призната за държава).

Извън кръга на шегата, Доналд Тръмп има планирани срещи с министър-председателите на Дания и Гренландия в Копенхаген през септември, макар че пътуването официално няма за цел обсъждане на закупуване на територията.

Подобни новини

Вашият коментар