Спасители на плажа в Шкорпиловци: Не подценявайте опасностите в морето!

Спасители на плажа в Шкорпиловци: Не подценявайте опасностите в морето!

Плажуващите не трябва да подценяват опасностите, които крие морето, коментира за БТА спасителят на плаж „Шкорпиловци-юг“ Цветомир Петков.

Спасителите призовават хората да изпълняват нарежданията им, за да не се стига до инциденти.

Последните няколко дни морето е изключително опасно. Вълните са високи. Мъртвото течение е силно. Най-опасно е за децата, защото морето може да ги дръпне от брега. Има и много подводни скали, които допълнително усложняват ситуацията в подобно време.

„Точно тези дни морето е много опасно, дърпа навътре още от брега“, каза спасителят Цветомир Петков. Очаква се мъртвото вълнение да продължи около една седмица, добави той. Затова е забранено влизането в морето. Ограничението ще остане в сила, докато опасността премине.

Морето се обръща, обясни Цветомир Петров. Той се надява до една седмица, след като морето изхвърли доста отпадъци, то да се изчисти. Според него този процес започва в края на август. Толкова бурно морето ставало чак през септември. Тази година обаче този процес е започнал по-рано. Затова спасителят смята, че това може да се дължи и на климатичните промени.

Спасителите постоянно обхождат и предупреждават индивидуално всеки плажуващ, когато морето е опасно. Специално внимание се обръща на малките деца, които не трябва да стоят дори на брега, когато вълните са много големи и могат да ги повлекат бързо навътре в морето. При такова време спасителите позволяват на възрастните да се намокрят само до коленете, но постоянно ги наблюдават.

На плажа в Шкорпиловци има и още една опасност. Това са подводните скали, които са близко до брега. „При високи вълни, морето те хваща, обръща те и те блъска в скалите“, обясни Цветомир Петров. По думите му при подобна ситуация човек може да си счупи главата или да си заклещи крак в скалата.

На плаж „Шкорпиловци-юг“ са разположени на 4 поста по двама спасители. Всяка спасителна вишка отговаря за периметър от 50 метра общо, обясни спасителят. Той увери, че ако се случи инцидент с давещ се и в неохраняемата зона на плажа, със сигурност ще се притече на помощ.

По време на разговора ни с Цветомир Петров човек беше влязъл да плува. Прекъснахме разговора си, за да може спасителят да подаде на плуващия звуков сигнал със свирката си. Последва и жестов сигнал, призовавайки плуващия да излезе на брега. В случая плуващият махна с ръка и започна да се връща към брега. Спасителят ни обясни, че при такава ситуация в неговите задължения е да подаде звуков сигнал към плуващия, за да го призове да се връща към брега. Ако той обаче не откликне и продължи да плува, спасителят не носи отговорност за действията му. Само ако започне да се дави, тогава ще му помогне.

Спасителят разказа, че във всяка ситуация се реагира по различен начин. При инцидент се изважда макара с навито въже с дължина от 40 метра. Единият спасител влиза в морето, за да сложи въжето на давещия се. Другият остава на брега, за да го издърпа. Ако обаче ситуацията ескалира, може да се наложи и двамата спасители да влязат в морето. В този случай се използва буй. Проблем може да стане, ако давещият се човек се паникьоса. Има случаи, в които буят дори може и да се скъса, уточни спасителят. Ако не се внимава, спасителят може да бъде завлечен от него. За да не се стига до подобни ситуации, Цветомир Петров и колегите му с повишено внимание следят ситуацията и предупреждават постоянно хората.

„Един старши спасител ми каза една много мъдра поговорка. Най-добрият спасител е сухият спасител. Този, на който не му се налага да влиза във водата“, спомни си Цветомир Петров.

Наблюденията на спасителя са, че на плажа в Шкорпиловци идват предимно семейства с деца, които са много по-разумни от младите хора. Затова тук плажуващите в повечето случаи спазват указанията на Цветомир и колегите му. Срещат се и хора, които „не слушат“, оплака се Цветомир Петров.

На съседния плаж в курортния комплекс в Шкорпиловци откриваме Артур Генич от Украйна. Той посочи, че на този плаж работят 12 спасители, които са разположени на шест поста. Артур разказа, че за втора поредна година работи като спасител в България. Миналото лято е бил спасител на плажа във Варна. Научил се е да говори добре български език. Той е много доволен от условията за работа тук и отношението на хората към него. Затова се надява да работи отново в България.

На въпрос защо не работи като спасител в Украйна, Артур отговори, че там заплащането е три пъти по-ниско отколкото в България.
Според Артур в България се полагат нужните грижа за хората при инцидент в морето. „Тук за един човек цялата страна се вдига. Идват телевизиите, започват проверки“, заяви Артур Генич.

Спасителят, който е на пост в същата вишка с Артур Генич, се казва Сергей Кабзар. Той също е от Украйна. Няколко пъти е идвал в България и вече и има българско гражданско. Говори перфектно български език. Досега няколко години е работил като спасител в Украйна. За първи работи тази работа в България. Той също е много доволен от условията за работа в страната ни. Работата като спасител на плажа не го затруднява. В края на работния ден обаче е уморен, защото трябва да анализира всяка отделна ситуация.

Този сезон е имало само един инцидент, но той е бил с кайтсърф, спомни си Сергей Кабзар. В началото на лятото внезапно е задухал по-силен вятър. Заради това едно момиче е навлязло по-бързо на брега с кайтсърфа и се е ударило по-силно в пясъка. Момичето е имало само ожулвания, които са били обработени на място от пристигналата линейка. Други инциденти това лято на този плаж не е имало. Според Сергей Кабзар това е, защото спасителите предупреждават винаги отрано хората за опасностите, които крие морето. Затова и двамата украински спасители призовават плажуващите да се вслушват в съветите и указанията им, за да не се стига до инциденти.

Подобни новини

Вашият коментар