Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове

Половината българи щракат на чалга, рокът вирее в големите градове

48% от българите харесват поп-полк, а народната музика има най-много слушатели. До този извод стигат от социологическата агенция “Тренд” в ново изследване на музикалните предпочитания на българите, поръчано от “24 часа”. Народната музика се слуша от най-голям дял – 26%. На второ място е попфолк/чалга – 21% и поп с 19%. 14% от българите слушат рок, предаде dnes.bg.

Кръшните ориенталски ритми са най-актуални сред младите. Преслава, Галена и сие се радват на най-голяма популярност сред хората на възраст между 18 и 29 г. С увеличаването на възрастта обаче се променят и предпочитанията, които отиват към народната и поп музиката.

В малките населени места и селата хората предпочитат народната музика и попфолка, а живеещите в столицата и областните градове – поп и рок. 8% е делът на българите, които слушат естрада. В най-голяма степен българите слушат музика вкъщи – 56%, в колата – 21%,  а 7% в ресторанти, кафета, барове, клубове, дискотеки.

Данните показват, че 43% от българите слушат музика всеки ден, а 27% няколко пъти в седмицата. Очаквано – младите слушат музика всеки ден в най-големи дялове, а с  с увеличаване на възрастта намалява делът на тези, които слушат ежедневно.

Радиото и телевизията са основните източници, от които българинът слуша музика – 35% от радио и 31% от телевизия. 11% слушат музика през телефона си. Младите между 18 и 29 г. основно слушат през мобилното си устройство.

Близо две трети от българите посочват, че ходят на концерти, докато цели 71% посочват, че не ходят. Живеещите в Столицата в най-голям дял ходят на концерти за сметка на живеещите в областни градове, малки населени места и села.

“Това, в голяма степен се дължи на факта, че в София хората имат повече опции и възможности да посещават концерти”, коментират експертите.

За малко над половината от българите (56%), когато слушат музика водещото е мелодията, ритъмът, инструментът, докато за една трета водещи са съответно текстът, смисълът, посланията. Прави впечатление, че само за хората над 70 години е по-важен смисълът и текста, отколкото мелодията и ритъма.

Българските изпълнители са по-често слушани от чуждестранни такива. Малко повече от половината (56%) слушат най-често български изпълнители, докато 28% най-често слушат чуждестранни.

Близо половината (48%) от българите посочват, че харесват попфолк музиката, докато 41% посочват, че не я харесват. Тук отново се наблюдава, че младите симпатизират в по-голям дял на този жанр за сметка на по-възрастните. Две трети от живеещите в селата харесват попфолка, а в Столицата този дял е 44%.

Подобни новини

Вашият коментар