България е абсолютен фактор в ИТ индустрията в Източна Европа

България е абсолютен фактор в ИТ индустрията в Източна Европа

България се превърна в предпочитана среда и абсолютен фактор за развитието на ИТ индустрията в Източна Европа. В страната присъстват топ компаниите в ИТ сферата, растат иновациите, стартъпите и производствените области, включително и на българските фирми от сектора. Това заяви Александър Соломахин, CIO на „Перси” ООД. България става все по-предпочитано място за сектора, защото имаме едни от най-добрите ИТ таланти, регистрирането на фирма не отнема много време и да не забравяме разходите, които за много компании, избрали родния пазар, са ниски, коментира Соломахин.

От последните данни на Националния статистически институт (НСИ) става ясно, че най-високите средни възнаграждения са именно в сектор ИТ и телекомуникации – 2930 лв., което е повече от двойно, в сравнение със средната работна заплата у нас, която е 1208 лв. Според данните на Агенцията по заетостта, бизнесът има нужда от повече от 320 000 квалифицирани работници, над 22% от които са ИТ специалисти. Секторът буквално предлага хиляди възможности за развитие, а желанието за специализиране в областта става все по-голямо, каза Александър Соломахин. В българските университети на второ място са броя записали да изучават технически науки, а на пето място от над 30 направления са избралите да изучават ИТ.

Компанията „Перси” ООД има собствен бранд за компютърни и сървърни конфигурации „STINGER” с 36 месеца гаранция. Те са проектирани за постигане на изключителна производителност с оптимизиране на натоварването и хардуерно подобрена сигурност. Това е резултат от значителен напредък в дизайна на входно-изходната архитектура, паметта, съхранението на данни и мрежовите технологии. Системите позволяват гъвкав подход при проектирането на конфигурации, подходящи за широк спектър от задачи – от стандартни приложения до критични бизнес операции, анализ на данни в реално време и изкуствен интелект.

“Перси” ООД е системен интегратор и производител на висококачествени сървърни и компютърни системи. Фирмата присъства на пазара повече от 29 години и непрекъснато внедрява водещи идеи и технологии в производството си. Сертифицирана е по ISO 9001:2015, ISO 27000, ISO 14000, AQAP за качество по стандартите на NATO – стандарти, гарантиращи отлична организация на търговския, производствения и сервизния процес. Компанията е известна с доставките на сървъри, работни станции и дискови масиви на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), с която работи от 2012 г.

Подобни новини

Вашият коментар