Защо повече не можем да игнорираме страстта по конспирациите

Защо повече не можем да игнорираме страстта по конспирациите

Конспиративните теории са едновременно мощни и изключително устойчиви, но по-лошото е, че могат сериозно да навредят на обществото.

В последните години налудничави идеи накараха въоръжен мъж да нападне пицария във Вашингтон и мотивираха друг да застреля 11 молещи се в синагога в Питсбърг.

Конспирациите доведоха до огромен скок на броя заразени с дребна шарка в САЩ и Западна Европа заради отказа им от ваксини, тъй като вярват, че задължителните имунизации са машинация на “лошите фармацевтични компании”.

Сега според ФБР конспиративните теории са на път да предизвикат вълна от насилие, идващо от родени в Америка терористи.

От Федералното бюро смятат, че тези неверни твърдения ще идват най-вече от социалните мрежи, където е най-вероятно да се зараждат, популяризират и ескалират. Документът, разпространен от разузнаването, е първият по рода си, който изследва заплахата от екстремисти, чиито действия са мотивирани от конспирации.

Оттам допълват още, че президентските избори в САЩ през 2020 г. ще дадат началото на нова лавина от конспиративни теории и потенциално ще засилят броя на американските екстремисти, които вярват в тях.

Милиони хора по света вярват в конспирации. Според проучване на Университета в Чикаго от 2015 г. половината от американското население вярва в такива теории. В България според анкета на изследователски център “Тренд” от април 2019 г. показва, че около 1 млн. българи смятат, че ваксините са част от световна конспирация. Около 40 на сто от анкетираните са на мнение, че имунизациите причиняват аутизъм. Друго изследване на “Тренд” сочи, че 40% от българите вярват, че съществува тайно общество което управлява света.

Оказва се, че броят на вярващите в конспирации не само е стабилен, но и непрекъснато нараства.

Експертите, включително и служителите на ФБР, посочват, че средностатистическият човек е изложен на информация за конспирации повече от всякога и огромна вина за това има фактът, че такива теории се разпространяват почти свободно в социалните платформи.

Сред най-известните автори на дезинформация е и американският президент Доналд Тръмп, който също е голям фен на социалните мрежи. Тръмп е публикувал подвеждаща или фалшива информация в профила си в Twitter повече от 100 пъти, сред които и твърдението му, че климатичните промени и глобалното затопляне не съществуват.

Американският президент, който има над 63 млн. последователи, непрекъснато обръща своя наратив в грешна посока с изказвания като това, че президентът Барак Обама всъщност не е роден в Америка.

Съвсем наскоро след самоубийството на Джефри Епстийн във федерален затвор Тръмп ретуитна непотвърдена теория, която предполага, че смъртта на финансиста, който беше обвинен в трафик на непълнолетни момичета, е подозрителна и някак си е свързана с президента Бил Клинтън.

При въпрос от журналисти дали смята, че тази конспиративна теория е истина, Тръмп отговори, че не знае, но не пропусна да добави, че Епстийн е бил много добър приятел с Клинтън.

Президентът каза още и че Клинтън е бил в частния самолет на бизнесмена и дори може би на частния му карибски остров, който местните наричат “Острова на педофилите”. Говорителката на Бил Клинтън определи тези твърдения като “смехотворни и категорично неверни”.

Джоузеф Витриол, изследовател към Харвардския университет, е убеден, че един от главните конспиратори в последните години е именно Доналд Тръмп.

Витриол е на мнение, че заради силното влияние на държавния глава все повече хора вярват на убежденията му и смятат, че е прав.

Въоръженият мъж, който нахлува в пицария във Вашингтон през 2016 г., грешно е убеден, че собственикът е част от канал за сексуален трафик на деца, ръководен лично от Хилъри Клинтън. Странната идея първоначално е споделена от потребител, който нарича себе си “Q” и който е отявлен поддръжник на Тръмп.

Хиляди хора решават, че недоказаните твърдения на Q, които тръгват от сайта със съмнителна репутация 4Chan, са абсолютна истина. Сред тях е и актрисата Розан Бар.

Платформи като YouTube и Google също дават живот на конспиративните теории и им помагат да стигат до милиони потребители. Американска верига за бързо хранене например е принудена да направи официално публично изказване, за да докаже, че не препродава стари изостанали парчета пица на клиентите си. Това се налага, след като влогър публикува видео, в което обвинява веригата именно в това и бързо събира над 35 млн. гледания.

Според критиците алгоритмите на тези платформи, които автоматично пускат следващото видео по дадена тема, водят посетителите в омагьосан кръг и им предоставя все по-съмнително съдържание. Преди беше по-трудно даден клип да стане вирусно популярен, а сега без никаква човешка намеса масовата публика стига до определен тип видеа.

Почти 70 на сто от времето, прекарано в YouTube, е в следване на препоръчано съдържание, казва главният продуктов директор Нийл Мохан. През януари тази година от платформата обясниха, че ще работят в посока намаляване на нетематичното съдържание и на това, което може да дезинформира потребителите по вреден за тях начин.

Конспиративните теории се оказаха на прицел, включително и видеата за чудодейни лекове и преиначаване на исторически събития като 11 септември.

Facebook също се оказа под натиск да контролира повече съдържанието си, след като през март месец тийнейджър от Охайо се ваксинира против волята на родителите си и свидетелства за антиваксърските постове в социалната мрежа пред Сената. 18-годишният Ийтън Линдербергер сподели, че майка му – отявлен антиваксър – разчита предимно на информация от Facebook.

Дребната шарка се смяташе за почти изчезнала от лицето на САЩ и Западна Европа, но с популяризирането на антиваксърското движение броят на заболелите отново тръгна нагоре и в някои държави вече се заговори за нови епидемии на болестта.

Конспиративните теории са ефикасен мотив хората да правят или да не правят определени неща – да гласуват или да не гласуват, да се ваксинират или не, да предприемат една или друга важна крачка. Два дена след речта на Линдербергер от Facebook обявиха, че работят по премахването на цялото антиваксърско съдържание и свързаните с него постове. Компанията забрани и профили на известни пропагандатори с аргумента, че промотират омраза и насилие.

Витриол от своя страна допълва, че конспиративните теории са изключително проблематични, защото подкопават доверието в институциите и подменят усещанията за истинност. А колкото сме по-отдалечени от реалността, по-трудно се справяме с нея.

Кой тогава е най-лесният начин да се справим с конспирациите и особено с тези, които са трудни за оспорване?

Специалистите казват, че това е “въпрос за един милион долара”. Първата стъпка все пак е да спрем да омаловажаваме тази фалшива информация. Разубеждаването на пропагандатори и активисти често може да ги направи още по-настоятелни във възгледите и правотата им. Вместо това експертите са убедени, че трябва да се търсят аргументите, които стоят зад идеите на конспираторите.

Други добавят, че конспиративните теории процъфтяват в силно поляризирани общества. Те се разпространяват по-бързо, ако хората нямат достатъчно доверие в политическата система и търсят свои начини да си обяснят случващото се по света. Конспирациите не се появяват във вакуум, те се зараждат, за да опростят някои събития и да върнат усещането за контрол над случващото се.

Невинаги е добра идея да разубеждавате почитатели на конспирациите с доказани факти. Много анкети с такъв тип хора показват, че понякога те вярват в дадена конспирация, просто защото искат да й вярват. Затова и посочването на логическите пропуски в подобна теория не обезкуражава феновете й.

Експертите обаче са единодушни за едно – най-важното е, че пренебрегването на конспирациите от страх да не ги направим само по-популярни вече не действа.

Ако това беше малко общество от хора в някой далечен кът на интернет – можеше и да ги пренебрегнем. Но конспиративните теории все повече навлизат в ежедневната реторика.

И за всички нас ще има твърде много последици, ако не се справим навреме с това явление.

Подобни новини

Вашият коментар